Γυναίκα

ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Συγχαρητήρια θα γίνετε γονείς!
Ένα υπέροχο και συναρπαστικό ταξίδι 9 μηνών μόλις ξεκινά.Οι σωματικές και συναισθηματικές σας αλλαγές είναι συγκλονιστικές και ραγδαίες,καθώς μέσα σας δημιουργείται μία νέα ζωή.Αναμφίβολα είναι ένα γεγονός που θα αλλάξει ριζικά την ζωή σας.

Η κύηση δεν είναι ασθένεια και ο έλεγχος που γίνεται αφορά την πρόληψη και προετοιμασία για μία καλή έκβαση χωρίς προβλήματα.Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιους παράγοντες που πρέπει να προσέχετε και θα αναφέρουμε κάποια βασικά στοιχεία, έτσι ώστε να απολαύσετε την περίοδο της εγκυμοσίνης και να προσφέρετε στο μωρό μας το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για την ζωή.

Η επαφή σας με το γυναικολόγο από εδώ και έπειτα θα είναι στενή και συνεχής. Σε κάθε ραντεβού θα κρατάτε ένα φάκελο με όλες σας τις εξετάσεις (παλιές και νέες).Καλό είναι να σημειώνετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας, ώστε την επόμενη φορά να τις συζητήσετε με το γιατρό ή την μαία σας.

 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣYΝΗ
Η άσκηση δεν απαγορεύεται εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος διακοπής της, απλά πρέπει να είναι ήπια π.χ. χαλαρό βάδην ή κολύμπι. Το μπάνιο στην θάλασσα επιτρέπεται αλλά προσέχουμε να μην έχει μεγάλα κύματα και να μην εκτεθούμε στον ήλιο. Συνεχίζετε να κάνετε τις καθημερινές δουλειές στο σπίτι, χωρίς όμως να κουράζεστε πολύ και να μην είστε αρκετή ώρα όρθιες. Δεν σηκώνετε βάρη.

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Είναι μύθος ότι τρώμε για δύο, γι’αυτό πρέπει να είστε προσεχτικές με το βάρος σας. Ζυγιζόσαστε κάθε εβδομάδα την ίδια μέρα και ώρα. Αν διαπιστώσετε οποιοδήποτε πρόβλημα θα απευθυνθείτε σε ένα διαιτολόγο. Η αύξηση του βάρους σας θα πρέπει να είναι περίπου 9-12 κιλά.

Προσέχετε να τρέφεστε υγιεινά. Χρειάζεστε ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο, που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Πρέπει να έχετε 5 γεύματα την ημέρα ή προσπαθήστε να τρώτε ανά τρίωρο με μικρά και συχνά γεύματα, αυτό σας βοηθά να μην πεινάτε.

Πίνετε αρκετό νερό περίπου 2 λίτρα την ημέρα, μειώστε το αλάτι στο ελάχιστο, διακόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Μειώστε τη κατανάλωση έτοιμων φαγητών και αεριούχων ποτών. Πρέπει να λαμβάνετε φυτικές ίνες π.χ. δημιτριακά ,βοηθάνε στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας της εγκυμοσύνης. Τα κρέατα και τα πουλερικά πρέπει να είναι καλά ψημένα. Πλένετε σχολαστικά φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε να τρώτε σαλάτες όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Τροφές όμως που απαγορεύονται είναι τα μη παστεριωμένα γαλακτωκομικά (μαλακά τυριά ή ροκφόρ),εντόσθια, αυγά που δεν είναι καλά βρασμένα, οστρακοειδή και μεγάλες ποσότητες ξηρών καρπών.

 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΣΤΗ ΚΥΗΣΗ
Μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε επαφή με το σύντροφο σας, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί ειδικά το πρώτο τρίμηνο και μετά την επιβεβαίωση του γιατρού σας. Μάλιστα κάνει καλό, διότι με την επαφή απελευθερώνονται ενδορφίνες που σας κάνουν χαρούμενη.

ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Πρέπει να αποφεύγεται ή μόνο μετά την οδηγία του γιατρού σας.

ΕΝΔΥΣΗ
Τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα, ευρύχωρα. Αποφεύγετε τις ζώνες και φοράτε παπούτσια με χαμηλό τακούνι.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Καθώς οι συναισθηματικές εναλλαγές είναι μεγάλες, θα πρέπει να τιθασεύσετε τα αρνητικά συναισθήματα γιατί έχουν άμεσο αντίκτυπο στο έμβρυο.

ΤΑ ΤΡΙΜΗΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
1ο ΤΡΙΜΗΝΟ: Είναι η περίοδος της προσαρμογής του οργανισμού στις υποχρεώσεις που τον περιμένουν. Πιθανόν να νιώθετε συνέχεια κουρασμένη,να έχετε συχνοουρία, υπνηλία, πρωινές ζαλάδες και ναυτία. Το στήθος γίνεται ευαίσθητο, μεγαλώνει σε μέγεθος και πρήζεται.Έως και την 12η εβδομάδα θα έχουν σχηματιστεί όλα τα βασικά όργανα του μωρού σας.
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ: Η κύηση πλέον έχει εδραιωθεί και είναι εμφανής. Αυτή είναι η πιο ευχάριστη περίοδος. Η χαμένη σας ενέργεια επιστρέφει καθώς οι ναυτίες και οι ζαλάδες υποχωρούν. Τώρα είναι το καλύτερο διάστημα αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι. Την 18η-20η εβδομάδα θα αρχίσετε να νιώθετε το μωρό σας να κινείται και την 20η θα γίνει το υπερηχογράφημα Β-Επιπέδου όπου θα καθοριστεί και το φύλο του μωρού σας με ακρίβεια.
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ: Μπήκατε στη τελική ευθεία.Είναι από τα πιο συναρπαστικά διαστήματα της ζωής σας, όλες οι ταλαιπωρίες μετριάζονται με την προσδοκία του νεογέννητου μωρού σας. Προς το τέλος του, θα έρθουν και οι μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα σας, θα δυσκολεύεστε να κάνετε πολλά πράγματα. Είναι φυσιολογικό να λαχανιάζετε και να κουράζεστε εύκολα. Σύντομα θα διακόψετε την εργασία σας.
Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη και προσπαθήστε να ξεκουράζεστε με τα πόδια ψηλά. Θα έχετε συχνοουρία επειδή το μωρό έχει κατέβει χαμηλότερα στη λεκάνη σας, το ευχάριστο είναι ότι η αναπνοή σας θα γίνει ευκολότερη. Το κέντρο βάρους του σώματος σας αλλάζει .Η λεκάνη σας έχει ανοίξει και πιθανόν να πονάει, η χρήση αιθέριων ελαίων χαμομηλιού και λεβάντας ενδείκνυται για μασάζ μαζί με λάδι σώματος.
Αυτήν την περίοδο προετοιμάζετε το σπίτι για τον ερχομό του μωρού σας. Μετά την 34η εβδομάδα πρέπει να έχετε έτοιμη τη βαλίτσα σας για το μαιευτήριο.
Για το μωρό σας ξεκινά η ταχεία ανάπτυξή του και είναι πιθανό κατά την 34η εβδομάδα, να έχει πάρει τη σωστή θέση για την γέννηση του με το κεφάλι προς τα κάτω.

ΤΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ
1.Το 1ο υπερηχογράφημα θα γίνει μεταξύ 6-8ης εβδομάδας κυήσεως. Με αυτό ελέγχεται αν η κύηση είναι ενδομήτρια, η βιωσιμότητα του εμβρύου και αν η κύηση είναι πολύδυμη.
2.Το 2ο γίνεται μεταξύ 10-14ης εβδομάδας ,η αυχενική διαφάνεια. Με αυτό ελέγχουμε την ύπαρξη χρωμοσωμιακών ανωμαλιών,κυρίως του συνδρόμου Down ή συγγενών ανωμαλιών. Γίνεται και εξέταση αίματος το Papp-a , για καθορισμό του ποσοστού του κινδύνου.
3.Το 3ο γίνεται μεταξύ 18-22ης εβδομάδας, το Β-επιπέδου. Εδώ εξετάζονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα όργανα του εμβρύου, η αρτιμέλειά του και διαπιστώνονται πιθανές ανατομικές ανωμαλίες.
4.Το 4ο γίνεται μεταξύ 32-34ης εβδομάδας Doppler και Βιοφυσικό προφίλ. Μας δίνει στοιχεία για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και για την καλή κυκλοφορία του αίματος μεταξύ μητέρας και εμβρύου.

 

Write A Comment