Σίγουρα έχετε ακούσει για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (Genetically Modified Organisms, GMOs), τους ζωντανούς δηλαδή μικροοργανισμούς που εισάγονται τεχνητά στα τρόφιμα με χρήση γενετικών μηχανισμών. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία αρμόδιων ινστιτούτων, το καλαμπόκι αντιπροσωπεύει το 31% του συνόλου των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως οι πιθανότητες το καλαμπόκι που αγοράζετε να είναι γενετικά τροποποιημένο είναι πολλές. Δυστυχώς, όμως δεν είμαστε σε θέση να το αντιλαμβανόμαστε άμεσα και πάντα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να επιβάλλει την ετικετοποίηση ενός τροφίμου ως γενετικά τροποποιημένου.
Πώς μπορείτε να “προστατευτείτε” ενάντια στις σύγχρονες πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στην παραγωγή των τροφίμων;
1. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε: παρακολουθείτε τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις επί του θέματος μέσω έγκυρων ιστοσελίδων υγείας, προκειμένου να γνωρίζετε τι συμβαίνει στη βιομηχανία. Μπορεί οι εξελίξεις να μην αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι να ενημερώνεστε για το θέμα
2. Καταναλώστε τροφές που δεν περιέχουν ΓΤΟ (non-GMO foods): παρόλο που η ασφάλεια των συγκεκριμένων τροφών βρίσκεται υπό διερεύνηση, μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα με την κατανάλωση καλαμποκιού που μοιράζεται τα ίδια γονίδια με άλλους φυτικούς ή ζωικούς οργανισμούς. Γι’ αυτό αναζητήστε τις τροφές με την ένδειξη “Non-GMO”, οι οποίες δεν έχουν υποστεί κάποια γενετική ή άλλη τροποποίηση.
3. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές: είναι πολύ πιο δύσκολο να γνωρίζετε τι ακριβώς τρώτε όταν η λίστα των συστατικών μιας τροφής είναι ιδιαίτερα μακριά. Στην περίπτωση που αναφέρεται κάτι διαφορετικό, οι επεξεργασμένες τροφές είναι πολύ πιθανό να περιέχουν συστατικά –καλαμπόκι ή σόγια- που έχουν τροποποιηθεί γενετικά
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr