Παιδί

Αττικόν: Πρώτη περίπτωση ενδομήτριας μόλυνσης Covid σε βρέφος στην Ελλάδα – Τι λέει η γιατρός που έκανε τον τοκετό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ένα σπάνιο περιστατικό στη διεθνή βιβλιογραφία του ιού SARS-CoV-2, και το πρώτο στην Ελλάδα που καταγράφηκε στην Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ του νοσοκομείου “Αττικόν”, γνωστοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για ένα νεογέννητο αγοράκι, που ήρθε στον κόσμο θετικό στον ιό SARS-CoV-2 μετά από ενδομήτρια μόλυνση από την 30χρονη, επίσης θετική στον ιό, μητέρα του. Τι λέει για το πρωτοφανές περιστατικό η γιατρός που πραγματοποίησε τον τοκετό.

Κι ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες παγκοσμίως υποστήριζαν ότι δεν μεταδίδεται ο ιός στο έμβρυο όταν η έγκυος μητέρα νοσεί από Covid, ένα νεογέννητο αγοράκι -που ήρθε στον κόσμο στο Νοσοκομείο “Αττικόν” την Παρασκευή το απόγευμα, θετικό στον κορονοϊό- ήρθε να τους διαψεύσει.

Το περίεργο μάλιστα είναι, ότι η μητέρα εμφάνιζε ιδιαίτερα χαμηλό ιικό φορτίο κατά τη στιγμή του τοκετού, καθώς βρισκόταν ήδη στην 8η ημέρα της μόλυνσης της κι η νόσος ήταν σε αποδρομή.

Όπως λέει  η κα. Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια και Διευθύντρια Γ’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, το πρόσφατο σπάνιο περιστατικό, αποδεικνύει ότι ο ιός πιθανότατα “περνάει” τελικά από τον πλακούντα στο έμβρυο.

“Η μητέρα ήταν σχεδόν αρνητική και το μωρό βγήκε θετικό μόλις γεννήθηκε. Άρα το μωρό μολύνθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα του τοκετού, δηλαδή ενδομητρίως. Από καιρό ανησυχούμε ότι ενδέχεται αυτό να συμβαίνει. Υπάρχουν ακόμη δύο δημοσιεύσεις παγκοσμίως, που εντοπίστηκε ο ιός στον πλακούντα των εγκύων, στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Μία περίπτωση στην Κίνα και μία στις ΗΠΑ”, αναφέρει η Καθηγήτρια.

Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις που αναφέρονται στην διεθνή βιβλιογραφία, οι τοκετοί ήταν κολπικοί, γεγονός το οποίο δημιούργησε την υπόνοια στους επιστήμονες, ότι μπορεί τα μωρά να μολύνθηκαν από τα κολπικά υγρά της μητέρας.

Στην περίπτωση που καταγράφηκε στην Ελλάδα, ωστόσο, ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή, ελαχιστοποιώντας περαιτέρω την πιθανότητα μόλυνσης του νεογνού εκτός μήτρας.

“Αττικόν”: 14 βρέφη από θετικές στον ιό μητέρες, αρνητικά στην Covid

Μέχρι σήμερα στη Γ’ Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου αναφοράς Covid “Αττικόν” έχει πραγματοποιηθεί το σύνολο των τοκετών στην Ελλάδα, στους οποίους οι μητέρες ήταν θετικές στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η κλινική έχει φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία 14 τοκετούς από την αρχή της πανδημίας. Και στις 14 προηγούμενες περιπτώσεις ο ιός δεν πέρασε στα βρέφη από τις θετικές μητέρες τους, αναφέρει η κα. Καλανταρίδου:

“Εγώ όποτε με ρωτούσαν μέχρι σήμερα, για όλα τα προηγούμενα μωρά που ήταν αρνητικά, έλεγα ότι “μέχρι τώρα οι τοκετοί έχουν πάει καλά”, όμως, δεν το έλεγα με βεβαιότητα ότι δεν περνάει ο ιός στα βρέφη. Κανένα από τα 14 προηγούμενα νεογνά δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα θετικό. Το πρόσφατο περιστατικό, ήταν το 15ο. Και μάλιστα, η δεύτερη έγκυος που γέννησε σε εμάς, και είχε Covid, είχε πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Παρ’ όλα αυτά το μωρό της δεν κόλλησε”, σημειώνει η γιατρός.

Τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα της νόσου Covid

Η 30χρονη μητέρα είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, περίπου 10 ημέρες πριν από τον τοκετό της. Κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, όμως, η νόσος ήταν σε αποδρομή και το ιικό της φορτίο πολύ χαμηλό. Ωστόσο, οι γιατροί στο  νοσοκομείο «Αττικόν» εφάρμοσαν το ειδικό πρωτόκολλο Covid, με χρήση των ειδικών προστατευτικών στολών και όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέσων. Ο τοκετός, όπως προαναφέρθηκε, έγινε με καισαρική τομή:

“Εφαρμόσαμε όλα τα πρωτόκολλα της Covid”, λέει η γιατρός και συνεχίζει: “Πήραμε δείγματα από το μωρό, από τον ομφάλιο λώρο, από τον πλακούντα κλπ. Και ενώ δεν περιμέναμε -είναι η αλήθεια- να βγει θετικό το μωρό, κι όμως, βγήκε. Και μάλιστα ενώ η μητέρα του είχε σχεδόν μηδενικό ιικό φορτίο. Γιατί δυστυχώς στην ιατρική 1 κι 1 δεν κάνει τελικά 2!”, αναφέρει.

Στη Μονάδα Νεογνών χωρίς συμπτώματα το βρέφος

Το μωρό είναι αγοράκι και ζυγίζει 3.400 γραμμάρια. Δεν έχει κλείσει ακόμη το δεύτερο 24ωρο της ζωής τους και για τον λόγο αυτό οι γιατροί αποφάσισαν να το εισάγουν για παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του “Αττικόν”, όπου νοσηλεύεται προς το παρόν χωρίς συμπτώματα, λέει η γιατρός:

“Τα περισσότερα μωρά που νοσούν από Covid την περνούν ήπια τη νόσο. Ωστόσο, κάποια από τα μωρά τα δικά μας που γεννήθηκαν αρνητικά, από θετικές στη νόσο μητέρες, έκαναν κάποιες διαρροϊκές κενώσεις, οι οποίες δεν ξέρουμε που αποδίδονται, αφού δεν απομονώθηκε σ’ αυτά τα μωρά ο ιός. Κατά τα άλλα, όμως, ήταν καλά στην υγεία τους και σε λίγες ημέρες γύρισαν στο σπίτι τους. Με λίγα λόγια, αυτό το θέμα με τα μωρά και την Covid, δηλαδή τι ακριβώς συμβαίνει, είναι θεωρώ ακόμη ανοιχτό”, αναφέρει η κα. Καλανταρίδου.

Τα δείγματα που απομονώθηκαν θα αποσταλούν σε εργαστήριο, ώστε να διαπιστωθεί, εάν πράγματι υπάρχουν ίχνη του ιού SARS-CoV-2 στον πλακούντα της μητέρας.

“Οι έγκυες να προσέχουν”

Οι επιστήμονες προχώρησαν στη δημοσιοποίηση του θέματος, για να ευαισθητοποιήσουν τον πληθυσμό και κυρίως τις εγκύους, όπως αναφέρει η καθηγήτρια, κα. Καλανταρίδου:

“Την ανακοίνωση την κάναμε για να μην υπάρχει μια ψεύτικη ευφορία, ότι είναι σίγουρο ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από την έγκυο στο έμβρυο και να πούμε στις εγκύους ότι χρειάζεται πολύ προσοχή”, αναφέρει η γιατρός.

Το θέμα, μάλιστα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι έγκυες θα εξαιρεθούν παγκοσμίως από τον επικείμενο εμβολιασμό κατά της Covid, καθώς δεν συμμετείχαν σε καμία από τις κλινικές μελέτες των εμβολίων κορονοϊού.

“Είναι ένα RNA εμβόλιο, εφαρμόζεται για πρώτη φορά αυτή η τεχνολογία και δεν νομίζω ότι θα ήταν κατάλληλο για αναπτυσσόμενους οργανισμούς, οπότε πολύ καλά έκαναν και εξαίρεσαν τις εγκύους από τις μελέτες και τους εμβολιασμούς. Εξαιρέθηκαν οι έγκυες για την ασφάλεια των μωρών τους, όχι για τις ίδιες και πολύ σωστά έγινε!”, καταλήγει η Καθηγήτρια Μαιευτικής κα. Καλανταρίδου.

Write A Comment