Παιδί

Εμβόλιο Pfizer: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί στην Ελλάδα σε παιδιά 12 έως 15 ετών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Σε κατ’ εξαίρεση χορήγηση του εμβολίου της Pfizer / BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών στην Ελλάδα δύναται να προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς έχει ήδη λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Παρά το γεγονός ότι η τελική απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού σε όλα τα ελληνόπουλα ηλικίας από 12 έως 15 ετών, παραπέμπεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε μελλοντικό χρόνο, υπάρχουν ορισμένες πολύ σπάνιες περιπτώσεις, που οι γιατροί και οι γονείς μπορούν να ζητήσουν από τώρα την κατ’ εξαίρεση χορήγησή του.

Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σε παιδιά που πάσχουν από πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και συντρέχει σοβαρός και ιατρικά τεκμηριωμένος λόγος, να θωρακιστούν άμεσα έναντι του κορονοϊού και της νόσου Covid-19.

Άλλωστε, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την εμβολιαστική εκστρατεία στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, “η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ήδη σχετικά αιτήματα από γονείς και γιατρούς για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 14 και 15 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Επιτροπή ανταποκρίθηκε στις περιπτώσεις αυτές, με μεγάλη ευαισθησία και κατανόηση.

Άλλωστε, όπως δήλωσε η Καθηγήτρια κα. Θοδωρίδου, όποια πρόταση και να καταθέσουν οι έλληνες επιστήμονες αφού μελετήσουν όλες τις παραμέτρους του θέματος, δεν θα έχει υποχρεωτικό, αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ποιες είναι οι επιφυλάξεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο σε παιδιά 12 – 15 ετών

Οι έλληνες επιστήμονες της Επιτροπής -καθώς και πολλοί ξένοι συνάδελφοί τους- δεν έχουν στα χέρια τους κανένα στοιχείο που να συνηγορεί σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου σε παιδιά. Οι μόνες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στις σχετικές μελέτες αφορούν τα συνήθη συμπτώματα (πυρετός και οίδημα στο μπράτσο στο σημείο της ένεσης), τα οποία εντοπίζονται σε όλα τα υπόλοιπα παιδικά εμβόλια.

Παρ’ όλα αυτά, οι πολύ σπάνιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στους ενήλικες που έχουν εκδηλωθεί, με τη μορφή περιστατικών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, κρατούν σε εγρήγορση τους γιατρούς για την αυστηρή επιτήρηση της ασφάλειας τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά.

Είναι και ο λόγος που μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας έθεσαν υπό αμφισβήτηση την απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά, κάνοντας λόγο περί “ασαφούς” κινδύνου.

Χρούσος: “Τα παιδιά κάνουν ηπιότερη νόσο Covid-19 και αναμένουμε και ηπιότερη ανταπόκριση στο εμβόλιο”

Αισιοδοξία για τη θετική ανταπόκριση του παιδικού οργανισμού απέναντι σε πιθανά προβλήματα ασφάλειας του εμβολίου, δίνει στους επιστήμονες και ένα ακόμη δεδομένο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Παιδιατρικής:

“Προς το παρόν τα παιδιά πάνε πολύ καλύτερα από τους ενήλικες, σε όλα σχετικά με την Covid-19. Όπως συμβαίνει με τη νόσο, αναμένεται να συμβαίνει και με το εμβόλιο. Για κάποιο λόγο ο οργανισμός των παιδιών, τον αντιμετωπίζει καλύτερα τον κορονοϊό. Μην ξεχνάτε και το εμβόλιο είναι ένα “mini Covid” στην ουσία, πιο ελεγχόμενο. Είναι αυτή η πρωτεϊνη που έχει, χωρίς τον υπόλοιπο ιό, αλλά αυτή η πρωτεϊνη είναι πολύ τοξική. Εγώ πιστεύω ότι η Επιτροπή τελικά θα πει “ναι” με τις επιφυλάξεις της και όποιος θέλει να το κάνει θα μπορεί να το κάνει. Να το απαγορεύσει δεν μπορεί φυσικά, αλλά θα πει “φυλαχτείτε δεν είναι κάτι επιπόλαιο”, καταλήγει.

Write A Comment