Παιδί

Κορωνοϊός: Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές. Τι δείχνει μελέτη σε 10 χώρες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Οι γνωστοί και οι άγνωστοι παράγοντες κινδύνου. Ο ρόλος της ηλικίας, της υποκείμενης κατάστασης της υγείας και της ημέρας διακομιδής στο νοσοκομείο. Τι σημασία έχει αν το παιδί έχει περάσει πνευμονία στο παρελθόν.

Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του στον πλανήτη, μια νέα μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία για τα παιδιά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών εάν μολυνθούν από αυτόν.

Στη μελέτη εντάχθηκαν περισσότερα από 3.200 παιδιά και έφηβοι που μεταφέρθηκαν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων σε 10 χώρες, με έντονα συμπτώματα λόγω της COVID.

Όπως διαπιστώθηκε, τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά (άνω των 10 ετών) και όσα έπασχαν από υποκείμενα προβλήματα υγείας είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Στις επιπλοκές αυτές συμπεριλαμβάνονταν:

  • Αναπνευστική δυσχέρεια
  • Καρδιολογικά προβλήματα
  • Οίδημα εγκεφάλου

Ωστόσο υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που έπαιζαν ρόλο στην έκβασή τους. Ένας από αυτούς ήταν ο αριθμός των ημερών που είχαν μεσολαβήσει από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ρόλο φάνηκε επίσης να παίζει αν κατά το παρελθόν είχαν εκδηλώσει πνευμονία άλλης αιτιολογίας. Υπήρχαν επίσης διαφοροποιήσεις στον κίνδυνο αναλόγως με τη χώρα.

Συνολικά, το 23% των παιδιών που εξετάστηκαν στα επείγοντα εισήχθησαν για νοσηλεία. Λίγο πάνω από το 3% παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές, αλλά ευτυχώς ελάχιστα έχασαν τη ζωή τους.

Τα επικίνδυνα χρόνια νοσήματα

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει πως τα χρόνια προβλήματα υγείας καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα στη σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι στα χρόνια νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Καρδιολογικές παθήσεις
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Γαστρεντερικά νοσήματα
  • Νευρολογικές παθήσεις
  • Αναπτυξιακά προβλήματα

Ωστόσο ένα συχνό νόσημα της παιδικής ηλικίας, το άσθμα, δεν συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Βασίζεται σε στοιχεία από 3.221 παιδιά και εφήβους που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία:

  • Των ΗΠΑ και του Καναδά
  • Της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας
  • Της Ιταλίας και της Ισπανίας
  • Της Αργεντινής και της Παραγουάης
  • Της Σιγκαπούρης και της Κόστα Ρίκα

Όλα είχαν συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός και βρέθηκαν θετικά στον ιό SARS-CoV-2.

Η μελέτη διεξήχθη πριν την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον. Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και γι’ αυτήν.

Από τα 3.221 παιδιά, εισαγωγή χρειάσθηκαν τα 735 (ή ποσοστό 22,8%). Μέσα σε 14 ημέρες:

  • Το 3,9% από αυτά (124 από τα 3,221) είχαν εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας
  • Το 3,3% (τα 107 από τα 3.221) είχαν σοβαρές επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ότι ανέπτυξαν ενδείξεις βλάβης σε ζωτικά όργανα (π.χ. καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς) και χρειάσθηκαν υποστήριξη

Ευτυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών νίκησαν τον κορωνοϊό. Από το συνολικό δείγμα, 4 έχασαν τη ζωή τους (το 0,1%).

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κάθε παράγοντας

Ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών ήταν μεγαλύτερος στα μεγάλα παιδιά και τους εφήβους (ηλικίες 10-17 ετών). Σοβαρή επιπλοκή στη λοίμωξη που προκάλεσε ο κορωνοϊός εκδήλωσε το 5,5%, έναντι λ.χ. του 1,7% στις ηλικίες κάτω του 1 έτους.

Συνολικά, η μεγαλύτερη ηλικία σχετιζόταν με αύξηση κατά 2,39 φορές του κινδύνου. Αντίστοιχα, η ύπαρξη υποκείμενου χρόνιου προβλήματος υγείας αύξανε τον κίνδυνο κατά 2,34 φορές.

Πολύ σημαντικό ήταν όμως και το ιστορικό πνευμονίας κατά το παρελθόν. Τα παιδιά αυτά είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές στον κορωνοϊό.

Όσον αφορά την ημέρα διακομιδής στο νοσοκομείο, τα παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 4-7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων είχαν 2,22 φορές περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών απ’ όσες τα παιδιά που μεταφέρθηκαν μέσα στο πρώτο τριήμερο.

Write A Comment