Παιδί

Οδηγίες ΕΟΔΥ προς τους γονείς για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για τους γονείς σχετικά με την οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Έχουν αναφερθεί κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης, σε δύο Πολιτείες των ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν υπάρχει γνωστή συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς παράγοντες.

Προσβάλλονται παιδιά ηλικίας <16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)

-Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων

-Κνησμό

-Αρθραλγία/μυαλγία

-Πυρετό

-Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος

-Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης

Οι γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης-υγιεινής:

-Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού).

-Αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα) κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα).

-Αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ).

– Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού.

– Επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών.

Συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων.

Ορισμός κρούσματος οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας

Επιβεβαιωμένο κρούσμα: δεν ορίζεται προς το παρόν

Πιθανό κρούσμα: Κάθε άτομο ηλικίας < 16 ετών, που εμφανίζει οξεία ηπατίτιδα με τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L (AST ή ALT), χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α, Β, C, D, Ε)* από την 1η Ιανουαρίου 2022

Επαφή με πιθανό κρούσμα: Κάθε άτομο με οξεία ηπατίτιδα (non Α-Ε)*, οποιασδήποτε ηλικίας που έχει έρθει σε στενή επαφή με πιθανό κρούσμα από την 1η Ιανουαρίου 2022.

*Αν αναμένονται αποτελέσματα ορολογικού ελέγχου για ηπατίτιδα Α-Ε ή αν το Νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου για ηπατίτιδα Ε, αλλά πληρούνται τα άλλα κριτήρια, τα περιστατικά μπορούν να δηλωθούν και να χαρακτηριστούν ως «εκκρεμή».

Write A Comment