Παιδί

Μαθητές: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσει σκολίωση η σχολική τσάντα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη σπονδυλική στήλη των μαθητών η βαριά σχολική τσάντα. Τι ισχύει για την σκολίωση. Πως αντιμετωπίζεται.

Σε ένα 24ωρο ανοίγουν τα σχολεία και μαζί τους θα έρθουν οι ασήκωτες σχολικές τσάντες που συχνά είναι ογκωδέστερες από τα ίδια τα παιδιά. Πόσο πιθανό είναι όμως το μεγάλο βάρος τους να παραμορφώσει τη σπονδυλική στήλη και να οδηγήσει στη σκολίωση;

Επί δεκαετίες υπήρχε η εντύπωση ότι οι βαριές σχολικές τσάντες μπορεί να αποτελούν αιτία της σκολίωσης. Νεότερες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι η βαριά σχολική τσάντα δεν μπορεί να αλλάξει δομικά την αναπτυσσόμενη σπονδυλική στήλη ενός παιδιού. Επομένως, δεν μπορεί να προκαλέσει σκολίωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχει άλλες συνέπειες, σπεύδει να διευκρινίσει ένας Έλληνας ειδικός.

Aν και η βαριά σχολική τσάντα δεν προκαλεί σκολίωση, η λανθασμένη ή/και πολύωρη χρήση μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως:

  • Πόνο στην πλάτη
  • Κακή στάση σώματος
  • Κόπωση

Οι αιτίες της σκολίωσης

Η σκολίωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση ή η μυϊκή δυστροφία, αλλά και σε παιδιά με σύνδρομα, όπως η νευροϊνωμάτωση. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, είναι ιδιοπαθής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει γνωστή υποκείμενη αιτία.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεώς της. Αυτοί είναι:

  • Η ηλικία: Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν εφήβους κοντά στην φάση της ταχείας σκελετικής ανάπτυξης (εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση)
  • Το φύλο: Τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκολίωση απ’ όσες τα αγόρια
  • Το οικογενειακό ιστορικό: Η ιδιοπαθής σκολίωση κληρονομείται με διάφορου βαθμού διεισδυτικότητα από γενιά σε γενιά.

Ήπια έως σοβαρή

Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης είναι ήπιες. Ορισμένες, όμως, καμπύλες επιδεινώνονται σημαντικά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και η σοβαρή πλέον σκολίωση μπορεί να είναι αναπηρική. Η σκολίωση μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα στην διάρκεια της εφηβείας, λόγω της ταχείας ανάπτυξης του παιδιού κατ’ αυτή την περίοδο της ζωής του.

Στις ηπιότερες περιπτώσεις, οι αλλαγές στην πλάτη του παιδιού δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η σκολίωση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αποφευχθούν τα σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Ο ρόλος του «κηδεμόνα»

Η μετρίου βαθμού σκολίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση «κηδεμόνων». Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των συνθετικών υλικών έχουν επιτρέψει τη δημιουργία ελαφρότερων και πιο κομψών «κηδεμόνων», που είναι πιο εύχρηστοι και αποδεκτοί από τα παιδιά.

Στα τα παιδιά και τους εφήβους με καμπύλες που έχουν ξεπεράσει τις 45 μοίρες, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση. Εάν αυτού του μεγέθους η σκολίωση αφεθεί χωρίς χειρουργική θεραπεία, θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται και κατά την ενήλικη ζωή με συνέπεια:

  • Χρόνιο πόνο
  • Αναπνευστική δυσλειτουργία
  • Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της παραμόρφωσης, ιδίως για τα κορίτσια

Δυστυχώς, όταν η σκολίωση ξεπεράσει τις 45 μοίρες, ο «κηδεμόνας» δεν είναι πλέον αποτελεσματικός στην πρόληψη της επιδείνωσης της παραμόρφωσης.

Η χειρουργική αντιμετώπιση

Τα τελευταία έξι χρόνια χρησιμοποιείται στην Κλινική Σπονδυλικής Στήλης του Θεραπευτηρίου Metropolitan το σύστημα χειρουργικής πλοήγησης O-arm Navigation. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να παρακολουθεί την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων του σε πραγματικό χρόνο (real time) με την ακρίβεια αξονικού τομογράφου.

Μπορεί να παρέχει 100% ακρίβεια στον εντοπισμό των ευαίσθητων νευρικών στοιχείων ώστε να προστατεύονται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η ακρίβεια αυτή εκμηδενίζει την πιθανότητα ιατρικού λάθους και την πρόκληση μόνιμων νευρολογικών βλαβών.

Ο συνδυασμός του ρομποτικού συστήματος Excelsius GPS και της χειρουργικής πλοήγησης O-arm Navigation διατίθεται αποκλειστικά για την Ελλάδα στο Θεραπευτήριο Metropolitan. Η χρήση τους αποτελεί πλέον καθημερινότητα προσφέροντας άριστα αισθητικά αλλά και λειτουργικά αποτελέσματα σε ασθενείς κάθε ηλικίας με σκολίωση.

Σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης της σκολίωσης, το ρομποτικό σύστημα:

  • Περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες νευρολογικής βλάβης
  • Εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
  • Εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή διόρθωση της σκολίωσης
  • Μειώνει σημαντικά τον χειρουργικό χρόνο, την απώλεια αίματος και την παραμονή στο νοσοκομείο
  • Περιορίζει στο ελάχιστο την πιθανότητα μιας νέας επέμβασης στο μέλλον.

Write A Comment