Uncategorized

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Αυτά είναι τα 10 πιο κοινά συμπτώματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Irritable Bowel Syndrome – IBS) είναι μια εντερική διαταραχή που περιλαμβάνει κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
Αν και δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μέσω μιας σειράς συμπτωμάτων.

Και ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υπάρχουν τρόποι να το εντοπίσετε και ακόμη και να το διαχειριστείτε προκειμένου να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Η διάγνωση του IBS δεν είναι τόσο εύκολη όσο η απλή καταμέτρηση του αριθμού των συμπτωμάτων ή ο προσδιορισμός της σοβαρότητας του πόνου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ορίζεται ως χρόνιος επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος και δυσφορία που σχετίζεται με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου για τουλάχιστον έξι μήνες. Κάθε άτομο έχει διαφορετική ένταση συμπτωμάτων. Μερικοί μπορεί να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους απλά με βαθιές εισπνοές, γιόγκα και θερμαντικά επιθέματα. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως αντισπασμωδικά ή αντικαταθλιπτικά, προκειμένου να στοχεύσουν στα νεύρα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Είτε έχετε διαγνωστεί πρόσφατα, είτε μόλις τώρα καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβαίνει στο έντερό σας, υπάρχουν μερικά κοινά συμπτώματα του IBS που αν εντοπίσετε είναι σώφρον να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα 10 πιο συνήθη συμπτώματα που ίσως γνωρίζετε ήδη, μαζί με μερικά που μπορεί να σας εκπλήξουν

1. Κοιλιακός πόνος

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα από τα πιο κοινά και εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα IBS. Ο κοιλιακός πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα και συχνά περιγράφεται ως αίσθημα κράμπας, που μπορεί να είναι πολύ έντονη. Ο πόνος συνήθως υποτροπιάζει, συμβαίνει επεισοδιακά και μπορεί να ανακουφιστεί με την αφόδευση.

2. Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα IBS, που συχνά παρατηρείται σε συνδυασμό με πολλά από τα άλλα σε αυτήν την λίστα. Αν και κάποια ποσότητα φουσκώματος είναι φυσιολογική στην καθημερινή ζωή, συνήθως είναι ήπιο και παροδικό και μπορεί πραγματικά να μην το σκέφτεστε πολύ.

Ωστόσο, εάν το φούσκωμα επηρεάζει την καθημερινότητά σας ή εάν πρέπει να αλλάζετε τα σχέδιά σας και τις δραστηριότητές σας από φόβο μήπως αναπτύξετε αυτά τα συμπτώματα, τότε επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας για αξιολόγηση και θεραπεία.

3. Διάρροια

Η διάρροια είναι ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθεί από πολλές αιτίες και ακολουθείται συχνά από δυσκοιλιότητα. Δεδομένου ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει κυρίως την πεπτική οδό, η διάρροια είναι πιθανότατα ένα από τα πρώτα συμπτώματα που έρχεται στο μυαλό όταν προσπαθείτε να αναγνωρίσετε την πάθηση.

4. Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι μια μορφή αλλαγών στις συνήθειες του εντέρου. Συνήθως, διάρροια και δυσκοιλιότητα δεν αλληλοαποκλείονται.

5. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Δεδομένου ότι το πεπτικό σύστημα είναι η κύρια θέση των συμπτωμάτων του IBS, πολλά άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζουν επίσης παλινδρόμηση οξέος μαζί με τα άλλα συμπτώματά τους. Αν και, πάλι, είναι σχετικά φυσιολογικό να εμφανίζετε παλινδρόμηση οξέος από καιρό σε καιρό, εάν την αντιμετωπίζετε περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο, θα μπορούσε να είναι σημάδι IBS.

6. Πονόλαιμος

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η παλινδρόμηση οξέος προκαλούν πονόλαιμο σε μερικούς ασθενείς. Υπάρχουν άλλα συμπτώματα του IBS που εμφανίζονται λιγότερο συχνά, συμπεριλαμβανομένης μιας αίσθησης σαν να έχετε ένα εξόγκωμα στον λαιμό χωρίς να υπάρχει τίποτα επί της ουσίας.

Και πάλι, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να σας δώσει μια διάγνωση από μόνο του, αλλά μπορεί να αξίζει να το εξετάσετε σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα.

7. Άγχος

Το έντερο και ο εγκέφαλός σας συνδέονται εγγενώς μέσω μιας διαδικασίας που συνήθως αναφέρεται ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, που σημαίνει ότι τα βακτήρια στο έντερο σας μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας.

Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται στενά. Ο εγκέφαλος και το έντερο έχουν αμφίδρομη ροή νεύρων. Γνωρίζουμε ότι το στρες, το άγχος, η ανησυχία και ο φόβος μπορούν όλα να επηρεάσουν αρνητικά αυτό το σύστημα και να προκαλέσουν συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

8. Δύσκολη έμμηνος ρύση

Παρόλο που το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει κυρίως το έντερο, μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία στις γύρω περιοχές εκείνων που επηρεάζονται άμεσα. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα περιλαμβάνουν δυσμηνόρροια (επώδυνη περίοδος), δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), επείγουσα ούρηση, αυξημένη συχνότητα ούρησης και ινομυαλγία.

9. Αιφνίδια ανάγκη για ούρηση

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου  μπορεί επίσης να προκαλέσει επείγουσα ούρηση και αυξημένη συχνότητα ούρησης. Οι περισσότεροι τα θεωρούν αυτά ως σχετιζόμενα, ωστόσο, εάν έχουν πόνο και μη φυσιολογικές συνήθειες του εντέρου, που συνοδεύονται από αυτά τα άλλα συμπτώματα, τότε μπορεί να σχετίζονται με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

10. Ναυτία

Αν και μια διαταραχή που επηρεάζει την πέψη και την υγεία του εντέρου μπορεί να φαίνεται ως η κύρια αιτία για συχνή ναυτία, συγκαταλέγεται στα λιγότερο γνωστά συμπτώματα του IBS. Ωστόσο η ναυτία είναι πράγματι μέρος των πιθανών συμπτωμάτων του IBS για πολλούς ασθενείς, ειδικά επειδή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.

Write A Comment