Παιδί

Μολυσματική τέρμινθος: Τι είναι – Συμπτώματα, μετάδοση και πρόληψη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια σχετικά κοινή ιογενής λοίμωξη του δέρματος που εκδηλώνεται με ανώδυνα εξογκώματα (σπυράκια) σε μέγεθος από την κεφαλή μιας καρφίτσας έως την γόμα ενός μολυβιού. Εάν ξύσετε ή γρατζουνίσετε τα σπυράκια, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στο περιβάλλον δέρμα.

Η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται επίσης μέσω της απευθείας επαφής από άτομο σε άτομο και της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Αν και είναι πιο συνήθης στα παιδιά, η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να επηρεάσει και ενήλικες, ιδιαίτερα εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ενήλικες με κατά τα άλλα φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, η μολυσματική τέρμινθος που αφορά τα γεννητικά όργανα θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Τα σπυράκια που σχετίζονται με την μολυσματική τέρμινθο συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε ένα χρόνο χωρίς θεραπεία, αλλά η αφαίρεση με τη βοήθεια γιατρού είναι επίσης μια επιλογή.

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα
Τα σημάδια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σπυράκια στο δέρμα τα οποία:

είναι στρογγυλά και σε απόχρωση του δέρματος
είναι μικρά, συνήθως κάτω από 6 χιλιοστά σε διάμετρο
χαρακτηριστικά έχουν μια μικρή εσοχή ή κουκκίδα στο πάνω μέρος κοντά στο κέντρο
μπορεί να γίνουν κόκκινα και με φλεγμονή
μπορεί να προκαλούν φαγούρα
μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα με ξύσιμο ή τρίψιμο, κάτι όμως που μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο παρακείμενο δέρμα
συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, τον λαιμό, τις μασχάλες, τα χέρια και τις κορυφές των χεριών στα παιδιά
μπορεί να βγουν στα γεννητικά όργανα, στην κάτω κοιλιακή χώρα και στο εσωτερικό άνω μέρος των μηρών σε ενήλικες, εάν η λοίμωξη ήταν σεξουαλικά μεταδιδόμενη
μολυσματική τέρμινθος

Μολυσματική τέρμινθος: Αιτίες
Ο ιός που την προκαλεί μεταδίδεται εύκολα μέσω:

άμεσης επαφής δέρμα με δέρμα
επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, όπως πετσέτες
σεξουαλικής επαφής με μολυσμένο/η σύντροφο
ξυσίματος ή τριψίματος των εξογκωμάτων, που έτσι μεταδίδουν τον ιό στο κοντινό δέρμα
Δεν είναι σαφές εάν ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί στο χλωριωμένο νερό που βρίσκεται στις πισίνες. Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι είναι πιο πιθανό οι κολυμβητές να μεταδίδουν τον ιό μέσω της κοινής χρήσης πετσετών και λοιπού εξοπλισμού, όπως σανίδες κολύμβησης και μπάλες, ή άμεση επαφή με το δέρμα.

Πιθανές επιπλοκές
Τα εξογκώματα και το δέρμα γύρω από αυτά μπορεί να γίνουν κόκκινα και φλεγμονώδη. Αυτό πιστεύεται ότι είναι μια ανοσολογική απάντηση στην μόλυνση. Εάν τα γρατζουνίσετε, αυτά τα εξογκώματα μπορεί να μολυνθούν. Εάν εμφανιστούν σημάδια στα βλέφαρα, μπορεί να αναπτυχθεί επιπεφυκίτιδα.

Μολυσματική τέρμινθος: Πρόληψη
Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού:

Πλένετε τα χέρια σας: Το να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.
Αποφύγετε να αγγίζετε τα σπυράκια: Το ξύσιμο στις μολυσμένες περιοχές μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό.
Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα: Τέτοια είναι ρούχα, πετσέτες, βούρτσες μαλλιών, ή άλλα προσωπικά αντικείμενα. Αποφύγετε να δανειστείτε αυτά τα αντικείμενα και από άλλους.
Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή: Εάν έχετε μολυσματική τέρμινθο πάνω ή κοντά στα γεννητικά σας όργανα, μην κάνετε σεξ μέχρι να αντιμετωπιστούν τα εξογκώματα και να εξαφανιστούν εντελώς.
Καλύψτε τα σπυράκια: Καλύψτε τα εξογκώματα με ρούχα όταν βρίσκεστε γύρω από άλλους, για να αποφύγετε την άμεση επαφή. Όταν κολυμπάτε, καλύψτε τα εξογκώματα με έναν αδιάβροχο επίδεσμο.

Write A Comment