Παιδί

Σωματικό βάρος και πιθανότητα εγκυμοσύνης: Ποιος είναι ο υγιής ΔΜΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Μερικές γυναίκες προσπαθούν για μήνες να μείνουν έγκυες χωρίς αποτέλεσμα. Φυσικά η υπομονή τους αρχίζει να μειώνεται σταδιακά. Ποιο θα μπορούσε να είναι το πρόβλημα;

Μπορεί το βάρος τους να επηρεάζει την ικανότητά τους να συλλάβουν; Η απώλεια ακόμη και 4-5 κιλών θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην ικανότητά σας να μείνετε έγκυος.

Η γυναικολόγος δρ. Rebecca Starck αναλύει τη σύνδεση μεταξύ βάρους και γονιμότητας.

Το να έχετε ΔΜΣ στο εύρος υπέρβαρου ή παχυσαρκίας θα επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος;

Ναι, η παχυσαρκία ή το σημαντικό υπέρβαρο μπορεί να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη.

“Είναι ένας περίπλοκος συσχετισμός μεταξύ των ορμονών που πυροδοτούν την ωορρηξία και των επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων”, εξηγεί η δρ. Starck. “Τα λιποκύτταρα παράγουν συχνά υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ενάντια στο σώμα σας όταν προσπαθεί να κάνει ωορρηξία”.

Με άλλα λόγια, η παχυσαρκία μπορεί να διαταράξει την αναπαραγωγική σας υγεία, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος.

Και ενώ τα μη ισορροπημένα επίπεδα ορμονών δεν σημαίνουν πάντα ότι θα έχετε πρόβλημα να μείνετε έγκυος, μπορεί να αντιμετωπίζετε λιγότερο τακτικές ωορρηξίες και έμμηνο κύκλο, κάτι που επίσης μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη σύλληψη.

Έχει σημασία το πού ακριβώς στο σώμα κουβαλάτε το επιπλέον βάρος;

Η κεντρική παχυσαρκία, η οποία αναφέρεται στο βάρος γύρω από την κοιλιά, θεωρείται γενικά ότι αυξάνει τον κίνδυνο για δυσκολίες ωορρηξίας και διαβήτη. Αυτά, με την σειρά τους, επηρεάζουν την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος.

Τα άτομα που φέρουν βάρος πιο ομοιόμορφα στο σώμα ή στα κάτω άκρα ή τους γλουτούς τείνουν να διατρέχουν λίγο λιγότερο κίνδυνο”, λέει η δρ. Starck. “Μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για να έχουν αυτόν τον σωματότυπο, ενώ η κεντρική παχυσαρκία είναι συχνά το αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και των συνηθειών”.

Υγιής Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για την εγκυμοσύνη

Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον ΔΜΣ για να προσδιορίσουν εάν ένα άτομο έχει παχυσαρκία ή είναι υπέρβαρο. Ο ΔΜΣ χρησιμοποιεί το ύψος και το βάρος για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους. Είναι ένα παιχνίδι αριθμών: Ένας ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30 θεωρείται υπέρβαρο πλαίσιο και ένας ΔΜΣ πάνω από 30 θεωρείται παχυσαρκία.

Ο ΔΜΣ είναι γενικώς ένα εργαλείο που ολοένα και περισσότερο χάνει την σημασία που είχε παλιότερα. Αλλά όσον αφορά την προσπάθεια σύλληψης, εξακολουθεί να είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

“Για να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνιστούμε να στοχεύετε σε ΔΜΣ κάτω από 25. Αλλά ο υγιής ΔΜΣ για την εγκυμοσύνη είναι διαφορετικός για την καθεμιά”.

Μια γυναίκα εντός υγιούς εύρους ΔΜΣ μπορεί να έχει ορμονική ανισορροπία που προκαλεί ακανόνιστη ωορρηξία. Κάποια άλλη μπορεί βάση ΔΜΣ να είναι παχύσαρκη, αλλά έχει ωορρηξία κάθε μήνα και τακτικές περιόδους, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Πόσο βάρος πρέπει να χάσετε για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας;

“Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη σύλληψη”, λέει η δρ. Starck. “Οπότε, ενώ δεν υπάρχει κάποιος… μαγικός αριθμός, ένας γενικός μπούσουλας είναι ότι με απώλεια 4-5 κιλών κάνετε μια καλή αρχή.

Write A Comment