Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν φίλους. Θέλουμε να είναι ευτυχισμένα και να χτίσουν εκείνες τις κοινωνικές δεξιότητες και διαπροσωπικές συνδέσεις που θα τα βοηθήσουν τώρα και στο μέλλον.
Μερικές φορές, και για μερικά παιδιά, το να κάνουν φίλους δεν είναι εύκολο. Αυτό διογκώθηκε μετά την πανδημία COVID-19. Λόγω της απομόνωσης και της τηλεκπαίδευσης, μακριά από τον φυσικό χώρο του σχολείου, πολλά παιδιά είτε δεν έμαθαν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να κάνουν φίλους, είτε αυτές οι δεξιότητες υποχώρησαν.
Η δρ. Claire McCarthy της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ παραθέτει τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά.
Ξεκινήστε από το σπίτι: Εκμάθηση δεξιοτήτων σχέσης
Το να κάνεις και να διατηρήσεις φιλίες περιλαμβάνει δεξιότητες που μαθαίνεις καλύτερα στο σπίτι με την οικογένειά σου. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:
Ενσυναίσθηση
Βεβαιωθείτε ότι όλοι στην οικογένεια συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον δίκαια και με καλοσύνη. Μερικές φορές δεν δίνουμε την δέουσα σημασία σε καυγάδες μεταξύ αδελφών ή στο να επιτεθούμε λεκτικά στον/στην σύντροφό μας μετά από μια κουραστική μέρα. Οτιδήποτε λέμε ή κάνουμε όμως, τα παιδιά μας το παρατηρούν και ασυνείδητα το υιοθετούν.
Περιέργεια για τους άλλους
Κάντε οικογενειακή συνήθεια το να ρωτάτε ο ένας τον άλλον για την ημέρα τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις σκέψεις τους.
Δεξιότητες επικοινωνίας
Την σύγχρονη εποχή, οι ηλεκτρονικές συσκευές θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων. Κλείστε τις συσκευές. Καθίστε όλοι μαζί να φάτε στο οικογενειακό τραπέζι. Μιλήστε μεταξύ σας!
Συνεργασία
Κάντε έργα και δραστηριότητες, παίξτε παιχνίδια και κάντε δουλειές σαν οικογένεια. Συνεργαστείτε μεταξύ σας με διάφορες αφορμές. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να περιμένει την σειρά του σε μια δραστηριότητα και να εκτιμά τη συμβολή των άλλων.
Ρύθμιση συναισθημάτων
Είναι φυσιολογικό να έχει κανείς έντονα συναισθήματα. Όταν το βιώνει το παιδί σας, βοηθήστε το να βρει τρόπους να κατανοήσει τα έντονα συναισθήματα και να τα διαχειριστεί.
Δείξτε πότε και πώς να δίνουμε συγγνώμη και συγχώρηση
Αυτό μπαίνει κάτω από την ομπρέλα της ενσυναίσθησης, αλλά διδάξτε στο παιδί σας πώς να ζητά συγγνώμη για τα λάθη του, να επανορθώνει γι’ αυτά, αλλά και να συγχωρεί τα λάθη των άλλων.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν το ίδιο για το πώς εσείς και ο/η σύντροφός σας μιλάτε για -ή με- άλλα άτομα μπροστά στα παιδιά σας!
Γίνετε καλό πρότυπο και έξω από το σπίτι
Όταν βρίσκεστε έξω από το σπίτι σας, να είστε φιλικοί. Ξεκινήστε συζητήσεις, κάντε ερωτήσεις στους ανθρώπους γύρω σας. Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση και τις στρατηγικές για να μιλάει σε άτομα που δεν γνωρίζει.
Κάντε τις αλληλεπιδράσεις ευκολότερες
Οι συνομιλίες και οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι ευκολότερες εάν οργανώνονται γύρω από ένα κοινό ενδιαφέρον ή δραστηριότητα. Για παράδειγμα:
- Εγγράψτε το παιδί σας για αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες που αφορούν παιδιά της ηλικίας τους. Βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι για το οποίο έχουν τουλάχιστον κάποιο ενδιαφέρον να κάνουν. Μην τα πιέσετε για κάτι που ουσιαστικά αποτελεί δικό σας… απωθημένο!
- Γνωρίστε τους γονείς των παιδιών με τα οποία συναναστρέφεται το δικό σας. Προσκαλέστε τους σε μια έξοδο ή σε ένα γεύμα. Αυτό θα διευκολύνει τα παιδιά να γνωριστούν μεταξύ τους, ενώ απομακρύνει και λίγη από την πίεση.
- Όταν προγραμματίζετε “ραντεβού για παιχνίδι”, σκεφτείτε διασκεδαστικές, συνεργατικές δραστηριότητες, όπως το να φτιάξετε μαζί ένα κέικ ή να πάτε βόλτα σε ένα θεματικό πάρκο ή σε ένα μουσείο.
Να παρακολουθείτε το παιδί, αλλά μην είστε συνέχεια πάνω από το κεφάλι του!
Σε τελική ανάλυση, το παιδί πρέπει να μάθει να πλησιάζει νέα άτομα και να κάνει φιλίες από μόνο του. Μην το φέρετε σε δύσκολη θέση με το να είστε διαρκώς δίπλα του.
Οι δύο εξαιρέσεις σε αυτό μπορεί να είναι:
- Εάν τα παιδιά δείχνουν να μην αλληλεπιδρούν καθόλου, ίσως θελήσετε να προτείνετε κάποιες επιλογές για δραστηριότητες. Διευκολύνετε όσο χρειάζεται και αποχωρήστε ξανά.
- Εάν ξεσπάσει καυγάς ή κακή συμπεριφορά και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει να παρέμβετε και να καταστήσετε σαφές ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι ούτε σωστή ούτε ανεκτή.
Διατηρήστε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και να είστε υποστηρικτικοί
Μιλήστε με το παιδί σας τακτικά για την ημέρα του, για τις αλληλεπιδράσεις του και για το πώς ένιωσε με όσα έγιναν σε αυτήν. Ακούστε περισσότερο παρά μιλάτε! Να είστε θετικοί και υποστηρικτικοί. Να θυμάστε ότι μέρος της υποστήριξης είναι να κατανοήσετε την προσωπικότητα του παιδιού σας και να δείτε τον κόσμο από τα μάτια του. Δεν μπορείτε να κάνετε το παιδί σας κάποιον που δεν είναι!
Εάν το παιδί σας συνεχίζει να δυσκολεύεται να κάνει φίλους, μιλήστε με έναν ειδικό
Όλοι οι γονείς χρειάζονται βοήθεια ανά περιστάσεις. Μερικές φορές το πρόβλημα είναι κάτι βαθύτερο από αυτό που φαίνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ, είναι στο φάσμα του αυτισμού ή κάτι άλλο που δυσχεραίνει τις αλληλεπιδράσεις του.