Ειδήσεις

ΝΕΟΥΣ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Νέοι αυστηρότεροι κανόνες προκειμένου να γίνουν τα τσιγάρα λιγότερο ελκυστικά στους νέους, εγκρίθηκαν την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο σχετικό κείμενο που ψηφίστηκε ορίζεται ότι όλες οι συσκευασίες καπνού θα πρέπει να έχουν προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του καπνίσματος στην υγεία, οι οποίες θα καλύπτουν τουλάχιστον το 65% της επιφάνειάς τους.

Η υιοθέτηση του 65% ερμηνεύτηκε ως μια «νίκη» των καπνοβιομηχανιών καθώς τα μέτρα που είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αυστηρότερα – υπήρχαν και προτάσεις για 75%

Τα τσιγάρα με γεύση φρούτων και μέντας θα απαγορευτούν καθώς θεωρείται ότι προσελκύουν τους νέους στο κάπνισμα.

Οσο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα ελέγχονται ως φαρμακευτικά προϊόντα εφόσον ο κατασκευαστής δεν τα διαφημίζει ως μέθοδο για τη διακοπή του καπνίσματος.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να διέπονται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά δεν πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με αυτούς των φαρμακευτικών προϊόντων, εκτός εάν παρουσιάζονται ως έχοντα θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες» ανέφερε το κείμενο που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία την Τρίτη.

«Ξέρουμε ότι είναι τα παιδιά και όχι οι ενήλικες που ξεκινούν το κάπνισμα. Και παρά τις πτωτικές τάσεις του αριθμού των ενήλικων καπνιστών στα περισσότερα κράτη – μέλη, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ανησυχητική αύξηση στους αριθμούς των νεαρών καπνιστών» δήλωσε η ευρωβουλευτής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος και εισηγητής Λίντα ΜακΕϊβαν. «Πρέπει να σταματήσουμε τις καπνοβιομηχανίες από το να στοχεύουν στους νέους με παραπλανητικά προϊόντα και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα πακέτα των τσιγάρων θα έχουν αποτελεσματικές προειδοποιήσεις. Στον Καναδά μεγάλες εικονογραφημένες προειδοποιήσεις υιοθετήθηκαν ως μέτρο από το 2001 και ο αριθμός νεαρών καπνιστών μειώθηκε στο μισό» προσέθεσε.

Η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει ότι οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του καπνίσματος στην υγεία πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της μπροστινής επιφάνειας μιας συσκευασίας και το 40% στο πίσω μέρος. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αυξηθεί το ποσοστό στο 65%. Η μάρκα των τσιγάρων θα αναγράφεται στο κάτω μέρος του πακέτου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε ορίζεται ότι θα απαγορευθούν τα πακέτα με λιγότερα από 20 τσιγάρα. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές απέρριψαν αιτήματα για απαγόρευση των τσιγάρων τύπου slim.

Το κείμενο ψηφίστηκε από 560 ευρωβουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 92 και 32 απείχαν. Η Λίντα ΜακΕίβαν θα παραπέμψει το ψήφισμα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Εφόσον εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κράτη μέλη θα έχουν 18 μήνες προθεσμία για να μεταφράσουν την ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα και να την εντάξουν στις εθνικές νομοθεσίες.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη ο Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς κράτησε ενός λεπτού σιγής για τους μετανάστες που πνίγηκαν στη Λαμπεντούζα στις 3 Οκτωβρίου – «μια σιγή την οποία διαπερνούν οι κραυγές των θυμάτων και μια τραγωδία που θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια στροφή στην σχετική ευρωπαϊκή πολιτική» όπως είπε ο ίδιος.

Κατά την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο Μάρτιν Σουλτς προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να σκεφτούν «τις κραυγές των παιδιών που έβλεπαν τους γονείς τους να πνίγονται, των γονιών που δεν μπορούσαν να σώσουν τα παιδιά τους, τις κραυγές των ανθρώπων που χάθηκαν σε μια τρικυμιώδη θάλασσα, αντικρίζοντας την ήπειρο στην οποία αναζητούσαν προστασία και ελπίδα.

Στην ΕΕ συνήθως μιλάμε με στοιχεία και σε στεγνή νομική γλώσσα για το ποιος δέχεται πρόσφυγες και ποιος πληρώνει το λογαριασμό», είπε ο Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι «οι ψαράδες που προσπάθησαν να σώσουν τα θύματα είχαν απειληθεί με ποινικές διώξεις».

«Ωστόσο, η δύναμη και ο πλούτος της Ευρώπη, σε σχέση με την κατάσταση των μεταναστών, όφειλε να την καθιστά ικανή να προσφέρει σε αυτούς προστασία, πρόσθεσε, ελπίζοντας ότι αυτή η στιγμή θα σηματοδοτήσει μια στροφή στην πολιτική της ΕΕ» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Write A Comment