Ειδήσεις

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ο απολογισμός των δράσεων της κινητής μονάδας μαστογραφίας και οδοντιατρικής, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική τελετή στην Περιφέρεια Κρήτης.
Τα τελευταία χρόνια η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης εξέτασε προληπτικά στο νησί περισσότερες από 7.500 γυναίκες. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σώθηκαν ανθρώπινες ζωές καθώς διαγνώστηκαν σε πρόωρο στάδιο μορφές κακοήθειας, με την στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, και την ευθύνη του γιατρού-Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη.
Παράλληλα, το ιατρικό προσωπικό της κινητής μονάδας οδοντιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης εξέτασε περισσότερα από 3.100 παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης, στα οποία διαγνώστηκαν σημαντικά προβλήματα που έχουν σχέση με την στοματική υγιεινή.
Στην χθεσινή εκδήλωση στην Περιφέρεια Κρήτης παρόντος και του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στη λειτουργία των δυο προληπτικών μονάδων, η διευθύντρια Ακτινολογικού τμήματος Βενιζελείου νοσοκομείου Ευαγγελία Σφακιανάκη, οι ακτινολόγοι γιατροί Κάβαλο Τζεραντίνα και Σοφία Σταγκουράκη. Επίσης σε επίπεδο φορέων τιμήθηκαν για την προσφορά τους το Βενιζέλειο νοσοκομείο που εκπροσωπήθηκε από την υποδιοικητήΕυαγγελία Παραγιουδάκη, και ο οδοντιατρικός σύλλογος Ηρακλείου που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΣταμάτηΧαρίτο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μεγάλη ήταν η συγκίνηση όταν η κ. Ειρήνη Χριστοφάκη με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης, αφού όταν έκανε για πρώτη φορά στη ζωή της εξέταση μαστογραφίας διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή κακοήθειας η οποία αντιμετωπίζεται.
«Πρόκειται για μια παρέμβαση πρόληψης , για μια παρέμβαση ζωής που έχει αποκτήσει διαχρονικά χαρακτηριστικά. Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια στη Κρήτη οι δύο κινητές μονάδες και με τη βοήθεια εκατοντάδων φορέων, έχουν «οργώσει» το νησί από άκρη σε άκρη πολλές φορές, και τα αποτελέσματα είναι σημαντικά. Το σημαντικότερο όμως αποτέλεσμα για εμάς είναι ότι καταφέραμε σιγά-σιγά να «κτίσουμε» την παιδεία της πρόληψης στη συνείδηση των συμπολιτών μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης. Επεσήμανε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει η προμήθεια της νέας κινητής μονάδας μαστογράφου, «η οποία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, με στόχο οι κοινωνικές μας υπηρεσίες προς τους πολίτες να είναι περισσότερο αποτελεσματικές».
Από την πλευρά της η Ευαγγελία Σφακιανάκη διευθύντρια Ακτινολογικού τμήματος Βενιζέλειου νοσοκομείου σημείωσε:«Ευχαριστίες στην Περιφέρεια, στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργο Πιτσούλη, που οργάνωσε και λειτούργησε τις κινητές μονάδες πρόληψης και δόθηκε η ευκαιρία σε κατοίκους της Κρήτης αλλά και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου να εξεταστούν προληπτικά. Ειδικά από την προληπτική εξέταση μαστογραφίας που έκαναν πολλές γυναίκες κατάφεραν και έσωσαν τη ζωή τους».
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού συλλόγου Ηρακλείου Σταμάτης Χαρίτος δήλωσε: «Τα προβλήματα που καταγράψαμε, είναι ότι, έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά τερηδόνας στα παιδιά, μάλιστα υπερδιπλάσια του εθνικού μέσου όρου, όπως επίσης ουλίτιδας, αλλά και ορθοδοντικών προβλημάτων».
Δημόσια τις ευχαριστίες της εξέφρασε η κ. Ειρήνη Χριστοφάκη γιατί με την προληπτική εξέταση που έκανε πρόσφατα στη κινητή μονάδα μαστογράφου της Περιφέρειας Κρήτης, οι γιατροί διέγνωσαν σε αρχικό στάδιο καρκίνο του μαστού, ο οποίος σήμερα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζεται.
Η ιατρός ακτινολόγος Σοφία Σταγκουράκη αναφερόμενη στην εμπειρία της στη λειτουργία του μαστογράφου είπε: «Όλη αυτή η πορεία ήταν γεμάτη εμπειρίες, συγκινήσεις. Ήρθαμε σε επαφή με γυναίκες που για πρώτη φορά εξετάστηκαν, και είχαμε τη χαρά να πρωτοδιαγνώσουμε σε πολύ πρώιμο στάδιο αρκετές κακοήθειες και αυτές οι γυναίκες σήμερα ζουν και έχουν μια ευτυχισμένη ζωή. Ο κινητός μαστογράφος έσωσε ζωές, και αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς».

Η δράση της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας
Στον πρώτο κύκλο λειτουργίας 2008-2010 υπό την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου τα αποτελέσματα είχαν παρουσιαστεί σε αντίστοιχη εκδήλωση.
Στο δεύτερο κύκλο λειτουργίας της έως σήμερα η Κινητή Μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης έχει κάνει μαστογραφικό έλεγχο 7.614 γυναίκες.
Από αυτές:
Πρώτη φορά έκαναν Μαστογραφία
36% στο Ν. Ηρακλείου
51% στο Ν. Χανίων
56% στο Ν. Λασιθίου
53% στο Ν. Ρεθύμνου.
Στο γενικό σύνολο το 17%-25% των γυναικών με πρώτη μαστογραφία παραπέμπεται ή καλείται για περαιτέρω έλεγχο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες με επανέλεγχο μαστογραφίας είναι 10%-17% ανεξάρτητα σε ποια Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης γίνεται ο έλεγχος. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ουσία πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που δείχνουν να λειτουργούν και να παράγουν αποτελέσματα στην ελληνική επικράτεια
Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας αυτές τις μέρες ανανεώνεται πλήρως. Ολοκληρώνεται η διαδικασία προμήθειας νέου φορτηγού, αλλά συγχρόνως προχωράμε στην ψηφιοποίηση της. Έτσι με μια σύγχρονη τεχνικά και άρτια επιστημονικά μονάδα συνεχίζουμε το ταξίδι της πρόληψης του καρκίνου του μαστού από τη μια μεριά της Κρήτης έως την άλλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η καινοτόμος αυτή προσπάθεια βραβεύτηκε στο Παρίσι σε Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των Ευρωπαϊκών περιφερειών που συμμετείχαν 270 φορείς αυτοδιοίκησης , παίρνοντας το βραβείο καινοτομίας.

Ανάδειξη της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας σε διεθνές επίπεδο από τον ΟΗΕ
Η Περιφέρεια Κρήτης ήταν υποψήφια για τα διεθνή βραβεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη λειτουργία, την ανάπτυξη και την δωρεάν παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης-πρόληψης αλλά και εξετάσεων από τις δύο Κινητές Μονάδες προληπτικής ιατρικής: της Κινητής Μονάδας
Μαστογραφίας για τις γυναίκες, και της Κινητής Μονάδας Προληπτικής Οδοντιατρικής για τα παιδιά. Προκρίθηκε στον Τελικό ανάμεσα σε 540 προτάσεις από όλο τον κόσμο.

Η δράση της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας
Στην Κρήτη πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες επισκέψεις της κινητής οδοντιατρικής μονάδας σε σχολικά συγκροτήματα και των τεσσάρων νομών του νησιού, αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες συνεργαστήκαμε με πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς της κοινωνίας. Στα πλαίσια της επίσκεψης οι οδοντίατροι πραγματοποίησαν οδοντιατρική εξέταση, καταγραφή των οδοντιατρικών ευρημάτων και εφαρμογή φθορίου(φθορίωση) σε εκείνα τα παιδιά που είχαν φέρει εγγράφως τη σύμφωνη γνώμη του γονέα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ομιλία, έγινε επίδειξη του σωστού βουρτσίσματος, και λύθηκαν απορίες. Στο τέλος της επίσκεψης, κάθε παιδί έπαιρνε μαζί του ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με οδοντομηνύματα και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τα ευρήματα της οδοντιατρικής επίσκεψης και την ανάγκη ή όχι παραπομπής του σε οδοντίατρο.
Συνολικά εξετάστηκαν 3.165 παιδιά
182 παιδιά αρνήθηκαν την εξέταση
55,5% διαγνώστηκαν με τερηδόνα
49.3% (κορίτσια) 50,6%(αγόρια)
Ουλίτιδα 13.1%
Χρήζουν ορθοδοντική 42,9%
Εξαγωγές 8,97%
Πολυτερηδονισμός 26=1,2%
Προληπτικές καλύψεις 93=4,2%
ΠΗΓΗ: rethnea.gr

Write A Comment