Γυναίκα

ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, επεισόδια υπερφαγίας (binge-eating) με κατανάλωση, σε συγκεκριμένη περίοδο (λ.χ σε δυο ώρες), μιας ποσότητας τροφής που είναι εμφανώς μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσαν να καταναλώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην ίδια περίοδο και κάτω από όμοιες περιστάσεις. Κατά το επεισόδιο το άτομο έχει την αίσθηση έλλειψης ελέγχου στην κατανάλωση τροφής. Προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση του βάρους παρουσιάζει απρόσφορη αντισταθμιστική συμπεριφορά όπως καθαρτικά μέσα (αυτοπροκαλούμενοι έμετοι, χρήση καθαρτικών, διουρητικών, υποκλυσμών), νηστεία ή υπερβολική σωματική άσκηση. Η αυτοαξιολόγηση επηρεάζεται υπέρμετρα από το σχήμα και το βάρος του σώματος, όπως και στην Ψυχογενή Ανορεξία (ΨΑ). Υπάρχει καθαρτικός τύπος (80-90%) και μη καθαρτικός.

Τα επεισόδια binge-eating γίνονται συνήθως κρυφά, μπορεί να σχεδιαστούν ή όχι, να ξεκινήσουν σε ένα πλαίσιο και να συνεχίσουν σε ένα άλλο, η κατανάλωση είναι συνήθως αλλά όχι πάντα γρήγορη και τελειώνουν όταν αισθανθεί το άτομο δυσάρεστα ή με πόνο γεμάτα. Συνήθως προκαλούνται από δυσφορική κατάσταση, στρες, πείνα σε δίαιτες ή αισθήματα που σχετίζονται με το βάρος και το σχήμα του σώματος και το φαί. Το binge-eating μειώνει τη δυσφορία αλλά μόνο προσωρινά για να ακολουθηθεί από αυτοκριτική και καταθλιπτική διάθεση.

Ο έμετος χρησιμεύει για να ανακουφίσει από το πολύ φαί και για να μειωθεί ο φόβος της αύξησης του βάρους. Όμως συχνά ο εμετός γίνεται αυτοσκοπός και το άτομο τρωει πολύ και γρήγορα για να κάνει εμετό ή τον κάνει και μετά από μικρή κατανάλωση τροφής.

Συνοδά τα άτομα είναι γενικά κανονικού βάρους και η ΨΒ είναι μάλλον ασυνήθης μεταξύ των παχύσαρκων. Μεταξύ των επεισοδίων περιορίζουν την ποσότητα της τροφής και προτιμούν τροφές με χαμηλή θερμιδική αξία. Καταθλιπτικά συμπτώματα ή και δ της διάθεσης είναι αρκετά συχνά και αρχίζουν ταυτόχρονα ή αμέσως μετά την ΨΒ αν και αναφέρονται περιπτώσεις όπου προηγούνται. Αυξημένη είναι και η συχνότητα των αγχωδών δ. κατάχρηση ουσιών, κυρίως αλκοόλ και διεγερτικών (τα ξεκινούν για να ελέγξουν την όρεξη) έχουμε στο 1/3 των περιπτώσεων.

Εργαστηριακά Οι πολλοί έμετοι μπορεί να δημιουργήσουν αλκάλωση με αύξηση των διττανθρακικών και μείωση του Cl, Να και του K, διόγκωση της παρωτίδας και των άλλων σιελογόνων αδένων με αύξηση της αμυλάσης και διάβρωση της αδαμαντίνης ιδίως στη στοματική επιφάνεια των κοπτήρων. Η κατάχρηση των καθαρτικών μπορεί να κάνει μεταβολική οξέωση και σύνδρομο του νωχελικού εντέρου και δυσαπορρόφηση.

Η συχνότητα στις εφήβους και τις νεαρές κοπέλες είναι 1-3% με τη συχνότητα στους άντρες το 1/10. Στα αγόρια υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προϋπήρχε παχυσαρκία.

Διαφορική διάγνωση από
1) Την Ψυχογενή Ανορεξία (ΨΑ) με βουλιμικά στοιχεία (αν τα επεισόδια και οι καθαρτικές συμπεριφορές γίνονται μόνο σε περιόδους ΨΑ τότε δεν τίθεται η διάγνωση. Επίσης οι ΨΒ έχουν συνήθως περίπου φυσιολογικό βάρος)

2) Σύνδρομο Klein-Levin όπου η υπερφαγία συνοδεύεται από υπερυπνία και δεν υπάρχουν τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της ΨΒ

3) Τη μείζονα κατάθλιψη με άτυπα στοιχεία όπου όμως το άτομο δεν έχει καθαρτικές συμπεριφορές και δεν ανησυχεί για το σχήμα και το βάρος του σώματος

4) Το binge-eating περιλαμβάνεται στο κριτήριο παρορμητικότητας της οριακής δ προσωπικότητας. Αν πληρούνται και τα άλλα τίθενται και οι δυο διαγνώσεις

Write A Comment