O Γιατρός Συμβουλεύει

ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μπαίνουμε σιγά-σιγά στη Σαρακοστή, η οποία -βάσει της Ορθοδοξίας- μας «προστάζει» να νηστέψουμε. Η νηστεία δεν αφορά όμως μόνο στην έννοια του φαγητού, αλλά στις «κακές» συνήθειες που έχουμε και είναι θέμα τελείως προσωπικό. Άλλωστε αν αποφεύγουμε να τρώμε ή να κάνουμε πράγματα με τα οποία δεν έχουμε πάθος, τότε η νηστεία δε θα είχε κάποιο νόημα. Η καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, πλησιάζει και η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας για 40 περίπου μέρες (49 για την ακρίβεια) μέχρι να φτάσουμε να γιορτάσουμε το Άγιο Πάσχα στις 20 Απριλίου.

Συνηθίζεται λοιπόν να τρώμε αυτή τη μέρα λαγάνα, ταραμά (ταραμοσαλάτα), θαλασσινά, ωμά λαχανικά, λουμπούνια (όσπρια), ελιές και χαλβά.

Τι μας προσφέρουν διατροφικά;

• Λαγάνα: αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό), περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Η κάθε φέτα έχει γύρω στις 80 θερμίδες.

• Ταραμάς: Είναι πλούσιος σε φώσφορο, κάλιο, αλλά και νάτριο, οπότε θα πρέπει να καταναλώνεται προσεχτικά από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πίεσή τους. Επίσης, είναι πλούσιος και σε ενέργεια, αφού τα 100 gr ταραμά προσδίδουν γύρω στις 400 θερμίδες.

• Θαλασσινά: παρέχουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Σε γενικές γραμμές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο φώσφορος, το ιώδιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Είναι φτωχά σε κορεσμένα και ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά, που μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.

• Ωμά λαχανικά: ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε λαχανικά είναι σε ωμή μορφή αφού ουσιαστικά δεν τα μαγειρεύουμε και δεν καταστρέφουμε τις βιταμίνες που μπορούν να μας δώσουν. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

• Όσπρια: Τα όσπρια γενικότερα αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως οι πρωτεΐνες των οσπρίων σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες των δημητριακών (φακόρυζο, ρεβυθόρυζο κτλ), καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του ανθρώπου σε απαραίτητα αμινοξέα (πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας), δικαιολογώντας έτσι και την παλαιότερη ονομασία τους ως «κρέας του φτωχού».

• Ελιές: Οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL χοληστερόλη). Επίσης, περιέχουν σε υψηλές ποσότητες τις βιταμίνες Α και Ε (αντιοξειδωτική δράση). Είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες). Οι 3 μεγάλες ή 5 μικρές ελιές δίνουν 45 θερμίδες.

• Χαλβάς: Ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι το οποίο προέρχεται από το σπόρο του σουσαμιού. Αποτελεί πηγή των «καλών» μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β και Ε. Μία λεπτή φέτα χαλβά ίση με δύο σπιρτόκουτα (60 gr) περιέχει γύρω στις 300 θερμίδες.

Επομένως καταλαβαίνουμε ότι όλα τα τρόφιμα της Καθαρής Δευτέρας έχουν κάτι να μας προσφέρουν. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι να καταναλώσουμε λίγο από όλα ώστε να έχουμε ένα πλήρες γεύμα ποσοτικά και ποιοτικά, χωρίς να ξεπεράσουμε τα όρια και έτσι ώστε να τιμήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας.

Καλή Σαρακοστή σε όλους!!

Write A Comment