Ειδήσεις

Ενδοοικογενειακή διασπορά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: Νέες πιθανές εξηγήσεις για την αυξημένη θνητότητα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Σε συνεχή αναζήτηση για τους πιθανούς λόγους που οδηγούν καθημερινά δεκάδες συνανθρώπους μας στον θάνατο, βρίσκονται επιστήμονες και υγειονομικές αρχές.

Ανάμεσα στις πιθανές αιτίες που διερευνούν για να εξηγήσουν τον υψηλό δείκτη θνητότητας, συγκαταλέγεται η αυξημένη ενδοοικογενειακή διασπορά, καθώς επίσης και η διείσδυση της παραλλαγής Όμικρον σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλους ευάλωτους υγειονομικούς χώρους.

Το φαινόμενο της αύξησης των θανάτων είναι παγκόσμιο και σχετίζεται με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον. Όμως, στη χώρα μας εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, οι θάνατοι παρουσίασαν μια μικρή βελτίωση της τάξης του 8%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασθενείς που καταλήγουν από τη νόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πέμπτης (10/2) και τον επικ. Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ στην Ευρώπη -παρά τις τάσεις συρρίκνωσης της πανδημίας σε επίπεδο νέων διαγνώσεων- οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6%.

Νέοι λόγοι που ερμηνεύουν την εμμένουσα θνητότητα
Μετά από ανάλυση των επιδημιολογικών δεικτών και δεδομένων, η ομάδα του Καθηγητή Τζανάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατέληξε σε κάποιες νέες πιθανές επιστημονικές εξηγήσεις που ερμηνεύουν το φαινόμενο της εμμένουσας θνητότητας.

Ο πρώτος λόγος είναι φυσικά η παραλλαγή Όμικρον που έχει “απογειώσει” τον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων και ο δεύτερος, η φύση του συγκεκριμένου στελέχους που προσβάλλει ευάλωτους ανεμβολίαστους, αλλά και εμβολιασμένους στους οποίους κάνει σοβαρή νόσο, ακριβώς όπως και η παραλλαγή Δέλτα.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά του νέου ιού ωστόσο, παίρνουν πολύ διαφορετικές διαστάσεις, όταν διεισδύει σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και άλλους ευαίσθητους χώρους, όπως κλινικές και νοσοκομεία.

Σημαντική και η ενδοοικογενειακή διασπορά
Χώρος αυξημένης διασποράς της παραλλαγής Όμικρον, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες επιστημονικές παρατηρήσεις, είναι και το οικογενειακό περιβάλλον. Ο ιός διασπείρεται μέσω των παιδιών (που “οδηγούν” σύμφωνα με τους επιστήμονες την πανδημία), στους μεγαλύτερους σε ηλικία μέσω της ενδοοικογενειακής διασποράς.

Ο βασικότερος λόγος για τους αυξημένους θανάτους, ωστόσο, παραμένει ο ανεπίτρεπτα μεγάλος για συνθήκες πανδημίας αριθμός, των 300.000 ανεμβολίαστων ατόμων άνω των 60 ετών.

Write A Comment