Γυναίκα

ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Το γυναικείο στήθος, από τους αρχαίους χρόνους αντιμετωπίστηκε ως αντικείμενο λατρείας ή σύμβολο ζωής, ακόμα και σύμβολο ελευθερίας. Εκφράζει τη σεξουαλικότητά και τονίζει τη γυναικεία αυτοπεποίθηση.

Η αυξητική αναπλάθει και δίνει στο στήθος το επιθυμητό σχήμα. Μέριμνα του Πλαστικού Χειρουργού είναι να λάβει υπόψη το μέγεθος την ανατομία, την ποιότητα του δέρματος και την ανισομαστία. Εάν συνυπάρχει πτώση, θα πρέπει να γίνει και ανόρθωση. Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι γι’ αυτό. Η αρχική περιελάμβανε 3 τομές: μία γύρω από την θηλαία άλω, μία από το κατώτερο σημείο της στην υπομάστια πτυχή και άλλη μία κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής. Ωστόσο είναι δυνατόν, να απαληφθεί η τομή κατά μήκος της υπομάστιας.

Κατά την επέμβαση γίνεται εκτομή δέρματος και μαστού, το σύμπλεγμα θηλής /θηλαίας άλω μεταφέρεται πιο ψηλά και ο υπόλοιπος μαστός πιέζεται προς τα μέσα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να αφαιρεθεί λίπος και με λιποαναρρόφηση.

Στην αυξητική, τα ενθέματα σιλικόνης μπορεί να τοποθετηθούν σε «θήκη» κάτω από τον μυ, πάνω από τον μυ ή τέλος σε συνδυασμό των ανωτέρω (dual plane). Κάθε τεχνική έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και ο γιατρός προτείνει την ενδεδειγμένη για κάθε περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για την τομή μέσα από την οποία θα τοποθετηθεί το ένθεμα της σιλικόνης στο μαστό: από την υπομάστια πτυχή, την θηλαία άλω ή τη μασχάλη.

Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα είναι νεότερης γενιάς, «cοhessive gel silicone implants», έχουν σταγονοειδές σχήμα και δεν διπλώνουν ούτε πτυχώνουν. Αν επίσης «ανοίξουν», η σιλικόνη μένει στην θέση της χωρίς να «χυθεί» στον μαστό. Τα ενθέματα έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 20 χρόνια, αν και σε κάποια φάση αργότερα μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερα ενθέματα ή ανόρθωση μαστών. Τελευταία μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που συνδέουν ορισμένα ενθέματα σιλικόνης με σπάνια μορφή λεμφώματος, όμως η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μικρότερη από 1 στα 30 εκατομμύρια.

Επίσης, μεγάλη κουβέντα γίνεται για την αυξητική στήθους με λιπομεταφορά. Πιθανόν να είναι το μέλλον αλλά για την ώρα χρησιμοποιείται για μικρές αυξήσεις, στην αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή ή στην διόρθωση μικρών ανωμαλιών μετά την αυξητική με σιλικόνη.

Tο στήθος παίρνει μια πιο νεανική και όμορφη όψη και κάποια μπορεί να επιστέψει στην δουλειά της μετά από 3-7 ημέρες.

Αλλά και στους άνδρες, το αυξημένο μέγεθος του στήθους μπορεί να περιλαμβάνει τον ένα ή και τους δύο μαστούς. Είναι μια κατάσταση που αφορά περίπου το 40-60% του ανδρικού πληθυσμού. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στη γυναικομαστία είναι η χρήση φαρμάκων όπως αναβολικά στεροειδή, οιστρογόνα, αλκοόλ, μαριχουάνα, κτλ, καθώς επίσης και παθήσεις όπως καρκίνος του μαστού ή ηπατική δυσλειτουργία. Ωστόσο, είναι γενικώς αποδεκτό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία είναι αγνώστου αιτιολογίας. Η παχυσαρκία επίσης, είναι δυνατόν να προκαλέσει καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες της γυναικομαστίας.

Μπορεί να εφαρμοσθεί λιποαναρρόφηση, εκτομή του μαζικού αδένα, ή συνδυασμός των δύο. Αν γίνει μόνο λιποαναρρόφηση, οι ουλές είναι πολύ μικρές και δύσκολα φαίνονται με γυμνό μάτι. Αν γίνει εκτομή και του μαζικού αδένα, θα υπάρχει τομή γύρω από το κάτω ήμισυ της θηλαία άλω η οποία όμως είναι καλά κρυμμένη και δύσκολα φαίνεται. O ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητές, μετά από 3-7 ημέρες.

 

 

*Ο Ιωάννης Λιαπάκης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ΕBOPRAS) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης

OpsisClinical Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική

Ανωγείων 48, 71304, Θέρισσος, Ηράκλειο Κρήτης

Τ: 2810252452

http://www.myplasticsurgery.gr

 

 

1 Comment

  1. Στην αύξηση στήθους το είδος και το μέγεθος του ενθέματος επιλέγεται από τον πλαστικό χειρουργό ανάλογα με τον αρχικό όγκο του μαστού, δηλαδή τον όγκο που διαθέτει η γυναίκα πριν το χειρουργείο.

Write A Comment