Ειδήσεις

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ένα κοινωνικό ιατρείο έχει στηθεί αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο, στο Ιατρείο του Κ.Α.Π.Η. στο Τάλως, μετά από την πρωτοβουλία και την κοινωνική ευαισθησία της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.

Όπως εξήγησε στο medicaltime.gr, ο Πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κρήτης κ. Παπάς Γεώργιος, η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται με μια ειδική κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία χρησιμοποιείται και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Με τη βοήθεια της κάμερας, φωτογραφίζεται ο βυθός του οφθαλμού και έχουμε μια αναλυτική εικόνα της κατάστασής του. Ανάλογα με την έκταση των αλλοιώσεων στα αγγεία καθορίζεται και σε ποιο στάδιο έχει προχωρήσει η νόσος. Σε πιο προχωρημένη μορφή της νόσου, μπορεί να προκληθεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και μη αναστρέψιμη απώλειας της όρασης. Στόχος της πρωτοβουλίας, τονίζει ο κ. Παπάς, είναι η σωστή κατεύθυνση των ασθενών, μετά την εξέταση και αφού έχουν διαγνωσθεί με την πάθηση, στη μετέπειτα πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν, την σωστή ρύθμιση του σακχάρου και άλλων παραμέτρων αλλά και την συχνότητα των επισκέψεων στον οφθαλμίατρο (κάθε 3 με 6 μήνες) ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης.

Στο Ιατρείο βρίσκεται πάντα μια ομάδα εθελοντών επιστημόνων, ανάμεσά τους ένας ψυχολόγος και δυο διατροφολόγοι οι οποίοι καθοδηγούν τους ασθενείς στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Η συγκεκριμένη εξέταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από 12 ετών (η μικρότερη ηλικία που έχει καταγραφεί) και πάνω, δεν είναι επώδυνη για τον εξεταζόμενο, δεν χορηγείται κανένα υγρό ή φάρμακο πριν ή μετά την εξέταση και η διάρκειά της δεν ξεπερνά το ένα λεπτό και για τα δυο μάτια.

Είναι αναγκαία η συχνή εξέταση των οφθαλμών, σημειώνει ο κ. Παπάς, ειδικά σε άτομα με διαβήτη τα οποία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα στα μάτια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το ιατρείο του Κ.Α.Π.Η. στο Τάλως, από το πρωί έως και τις 14:00 καθημερινά, χωρίς να κλείσουν κάποιο ραντεβού.

 

Write A Comment