Διατροφή

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Σπιρουλίνα (Spirulina) είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Περιέχει ένα πλήθος βιοδραστικών θρεπτικών συστατικών όπως υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, σίδηρο, σελήνιο, γ-λινολενικό οξύ, β-καροτένιο (Προβιταμίνη Α), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε κ.α.

Η σπιρουλίνα είναι προκαρυωτικός οργανισμός αποτελούμενος από κύτταρα ενωμένα μεταξύ τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν νημάτια, που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν ελικοειδή (σπειροειδή) μορφή, εξ ου και η ονομασία σπιρουλίνα (μικρή έλικα) [spirulina].

Το χαρακτηριστικό κυανοπράσινο χρώμα του μικροφυτικού οργανισμού οφείλεται στις φυσικές χρωστικές που περιέχει και πιο συγκεκριμένα στη φυκοκυανίνη (υπεύθυνη για το μπλε χρώμα) και τη χλωροφύλλη (πράσινο χρώμα).

Σε αντίθεση με το σκληρό κυτταρινικό τοίχωμα των φυτικών κυττάρων, το κυτταρικό τοίχωμα της σπιρουλίνας αποτελείται από πεπτιδογλυκάνη, προσδίδοντας στη σπιρουλίνα μεγαλύτερη πεπτικότητα (95%) σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων.

Το κυανοπράσινο μικροφύκος ανήκει στη κατηγορία των κυανοβακτηρίων. Τα κυανοβακτήρια αποτελούν την πρώτη ομάδα κατά την εξέλιξη των βακτηρίων που με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας μετέτρεψαν το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα σε οργανικές ενώσεις του άνθρακα, απελευθερώνοντας οξυγόνο.

Το πλούσιο σε οξυγόνο περιβάλλον που όλοι ζούμε οφείλεται εν μέρει στα εκατομμύρια χρόνια φωτοσυνθετικής δράσης των κυανοβακτηρίων, που κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη σε άλλες μορφές ζωής εξαρτώμενες από την ύπαρξη οξυγόνου.

Η συγκεκριμένη ιδιότητα των κυανοβακτηρίων να δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και να παράγουν οργανική ύλη αξιοποιείται σήμερα στη μαζική παραγωγή της σπιρουλίνας ως τροφή.

Σήμερα, η ονομασία σπιρουλίνα χρησιμοποιείται για την περιγραφή των βρώσιμων άλγεων του γένους Arthrospira, και πιο συγκεκριμένα των ειδών Arthrospira platensis και Arthrospira maxima. Τυπικά, τα γένη Spiroulina και Arthrospira είναι ξεχωριστά με πολλές διαφορές στη μορφολογία τους. Ωστόσο, έχει επικρατήσει η εμπορική χρήση του ονόματος σπιρουλίνα για τα είδη του γένους Arthrospira που προαναφέρθηκαν. Στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου ιστότοπου, όπου χρησιμοποιείται ο όρος σπιρουλίνα θα εννοείται το είδος Arthrospira platensis.

ΠΗΓΗ : ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ

Write A Comment