Ιατρικά Νέα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ: ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ως γονείς, καλό είναι να είμαστε ανοιχτοί, προσαρμόσιμοι στις καινούριες εξελίξεις και στην διαφοροποίηση των σχέσεων που παρατηρούμε γύρω μας. Καθημερινά παρατηρούμε αλλαγές στα παιδιά μας, είτε αφορούν σε σωματική ανάπτυξη είτε σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τους γονείς είναι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουν στα παιδιά για σεξ αλλά και ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος.

Κάποιες βασικές αρχές σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης:
1. Είναι πολύ βασικό να σκεφτόμαστε ως γονείς ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει ένα άτομο την σεξουαλικότητά του εξαρτάται από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έλαβε.
2. Είναι προτιμότερο να μιλήσει για σεξ ο πατέρας στον γιό και η μητέρα στην κόρη.
3. Να γίνεται αναφορά και στην εικόνα του εαυτού, αυτοεκτίμηση αλλά και σε κανόνες ηθικής, όχι ηθικολογίας, αμοιβαίου σεβασμού και αγάπης. Γιατί το σεξ είναι όλα αυτά και όχι μόνο μία φυσιολογική παρόρμηση.
4. Καταλληλότερη στιγμή να μιλήσουμε στο παιδί για σεξ είναι όταν ρωτήσει το ίδιο το παιδί ή μας δοθεί η κατάλληλη αφορμή.
5. Να θυμάστε ότι οι ενοχές που έχουν συχνά οι γονείς για τις δικές τους σεξουαλικές επιθυμίες, τους οδηγούν στο να απορρίπτουν με αγανάκτηση την σεξουαλικότητα των παιδιών τους.
6. Σε μεγαλύτερες ηλικίες (από 11 χρόνων) είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να τονίζουν τις ευθύνες και τις συνέπειες που έρχονται με μία σεξουαλικά ενεργό ζωή.
7. Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλούν και να κάνουν ερωτήσεις, να μην αποφεύγετε τις ερωτήσεις και αφήνετε ερωτηματικά στα παιδιά.
8. Να χρησιμοποιείτε λέξεις κατανοητές, απλές και λίγες.
9. Να εκφράζετε ειλικρίνεια στην έκφραση απόψεων για αξίες κι ανησυχίες.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment