ΣΥΦΑΚ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η σχέση της βιταμίνης D με την υγεία του σκελετικού συστήματος είναι πλήρως τεκμηριωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πρόσφατα δεδομένα που φαίνεται να συσχετίζουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συγκεκριμένα, δεδομένα από την D-CarDia, η οποία συμπεριέλαβε 35 μελέτες και 155.000 συμμετέχοντες από Αμερική και Ευρώπη, έδειξαν ότι εκείνοι οι οποίοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις της βιταμίνης στο αίμα τους είχαν χαμηλή αρτηριακή πίεση και μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση. Μάλιστα, για κάθε 10% αύξηση της βιταμίνης στο αίμα παρατηρήθηκε μια μείωση κατά 8,2 % του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης.

Η βιταμίνη D ανήκει στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών και για αυτό άλλωστε βρίσκεται σε τρόφιμα όπου υπάρχει λίπος. Συγκεκριμένα, η διαιτητική βιταμίνη D υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ειδικότερα στο συκώτι, στο βοδινό, στο μοσχάρι, στα αβγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το βούτυρο, και σε κάποια ψάρια, όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες. Επίσης, η βιταμίνη D βιοσυντίθεται κατά την έκθεση του οργανισμού μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Πιθανώς, η συμπληρωματική χορήγηση να έχει όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία ατόμων με έλλειψη αυτής. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες και γενικότερα κάτω από συνθήκες ανεπαρκούς έκθεσης στον ήλιο είναι αναγκαία για τη διατήρηση των επιπέδων της εντός των φυσιολογικών ορίων.

ΠΗΓΗ: www.neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης:

  1. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ Η Βιταμίνη Ε είναι ζωτικής σημασίας για την επιδερμίδα και...
  2. Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση έχουν οι γυναίκες που θηλάζουν...
  3. ΠΕΝΤΕ «ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΕΣ» ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Ανησυχείτε μήπως εσείς, κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή φίλος...
  4. ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Ο ΜΗΝΑΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ; Ο μήνας που γεννιόμαστε δεν έχει σχέση μόνο με το...
  5. ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους...


Σχολιάστε

— required *

— required *

*