Διατροφή

ΦΡΑΟΥΛΕΣ: ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ευρωπαίοι ερευνητές, σε πειράματα επί πειραματόζωων, απέδειξαν ότι η κατανάλωση φράουλας, μειώνει τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το οινόπνευμα στον βλεννογόνο του στομάχου. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PloS ONE, μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία του έλκους του στομάχου.

Μια ομάδα που Ιταλούς, Σέρβους και Ισπανούς ερευνητές επιβεβαίωσε το προστατευτικό αποτέλεσμα που έχουν οι φράουλες στο στομάχι του ανθρώπου, το οποίο έχει υποστεί βλάβη από το οινόπνευμα. Οι ερευνητές χορήγησαν αιθανόλη (καθαρό οινόπνευμα) σε πειραματόζωα (αρουραίους) και σύμφωνα με τη μελέτη, απεδείχθη ότι του στομάχι εκείνων των πειραματόζωων που είχαν καταναλώσει φράουλες, είχε πολύ λιγότερες βλάβες από τα άλλα ζώα.

Η ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης Sara Tulipani, εξηγεί «τα θετικά αποτελέσματα από τις φράουλες, δεν οφείλονται μόνο στην αντιοξειδωτική τους ικανότητα και στην υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ομάδες (ανθοκυανίνες), αλλά επίσης και στο γεγονός ότι ενεργοποιούν τις αντιοξειδωτικές άμυνες και τα ένζυμα του σώματος».

Τα συμπεράσματα της μελέτης, δηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φράουλες, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πρόληψη από ασθένειες του στομάχου που σχετίζονται με τη δημιουργία ελεύθερων ριζών ή άλλων μορφών αντίδραστικού οξυγόνου. Το φρούτο αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει το σχηματισμό έλκους στο στομάχι του ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment