Γυναίκα

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τα ινομυώματα (τα οποία ονομάζονται επίσης μυώματα ή λειομυώματα) είναι καλοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στο μυϊκό στρώμα της μήτρας. Πρόκειται συνήθως για διακριτές μάζες, ξεχωριστές από την περιβάλλουσα μήτρα και σπάνια γίνονται κακοήθεις. Τα ινομυώματα είναι η πιο συνηθισμένη ένδειξη για υστερεκτομή και αφορούν στο 33% των εισαγωγών σε γυναικολογικά νοσοκομεία (αφαίρεση ινομυωμάτων / ινομυωματεκτομή). Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο «όγκο» των αναπαραγωγικών οργάνων και παρουσιάζονται περίπου στο 50% του γυναικείου πληθυσμού.

Ινομυώματα – Ανάπτυξη
Το μέγεθος των ινομυωμάτων μπορεί να αυξηθεί ή να παραμείνει το ίδιο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορούν να παρουσιαστούν σαν μία ενιαία μάζα ή σαν πολλαπλές αναπτύξεις σε διάφορα σημεία μέσα στη μήτρα. Μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, η ανάπτυξη των ινομυωμάτων συνήθως σταματά και μπορεί πράγματι να συρρικνωθούν, καθώς η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τα οιστρογόνα. Δυστυχώς, τα ινομυώματα μπορεί να επανεμφανιστούν, τόσο έπειτα από φαρμακευτική θεραπεία όσο και ύστερα από χειρουργική επέμβαση.
Τα υποβλενογόνια ινομυώματα βρίσκονται ακριβώς κάτω από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και μπορεί να προεκβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα βρίσκονται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.
Τα υπορογόνια ινομυώματα βρίσκονται ακριβώς κάτω από την εξωτερική επικάλυψη της μήτρας. Τα μισχωτά ινομυώματα είναι προσαρτημένα στη μήτρα με ένα λεπτό μίσχο. Τα ενδοσυνδεσμικά ινομυώματα προέρχονται από τη μήτρα, αλλά βρίσκονται στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα.

Ινομυώματα – Συμπτώματα
Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των γυναικών με ινομυώματα είναι ασυμπτωματικές. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος του ινομυώματος και σε αυτά περιλαμβάνονται: η μη φυσιολογική μητρορραγία, η πυελική πίεση, ο πόνος στην πύελο ή στην πλάτη, η δυσκοιλιότητα, συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, η υπογονιμότητα και επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Ινομυώματα μήτρας & θεραπεία
Έπειτα από μια ολοκληρωμένη διάγνωση, καταστρώνεται ένα σχέδιο θεραπείας (ινομυώματα αφαίρεση) και προσαρμόζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες της ασθενούς, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τον τρόπο ζωής, τη γενική κατάσταση της υγείας και την επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη. Στις δυνατότητες περιλαμβάνονται η παρακολούθηση, η φαρμακευτική αγωγή (τα αποτελέσματα είναι προσωρινά), η χειρουργική επέμβαση κοιλίας ή η λαπαροσκοπική ή η ρομποτική χειρουργική (λαπαροσκόπηση ινομύωμα) συμπεριλαμβανομένης της ινομυωματεκτομής, της υστερεκτομής, η υστεροσκοπική χειρουργική και ο εμβολισμός.

Ινομυώματα – Αφαίρεση
Για την αφαίρεση ινομυωμάτων συμβουλευθείτε έναν έμπειρο ενδοσκοπικό χειρουργό.

Γράφει: Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος – Ενδοσκοπικός Χειρουργός
ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Write A Comment