Έρευνες

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Πειραματικής Βιολογίας, στη Βοστώνη, η λήψη μιας ειδικής μορφής συμπληρώματος βιταμίνης Ε, μπορεί να επιταχύνει τα ευεργετικά αποτελέσματα που εμφανίζονται όταν τα άτομα διακόπτουν οριστικά το κάπνισμα.

Στη μελέτη αυτή, η καλύτερη ροή του αίματος στα αγγεία, που προήλθε από τη χορήγηση της βιταμίνης Ε, είχε σαν αποτέλεσμα 19% μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Οι καπνιστές οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη, διέκοψαν το κάπνισμα επί επτά ημέρες, ενώ είχαν ληφθεί πριν και μετά την έρευνα, δείκτες φλεγμονής και λειτουργίας των αγγείων. Μετά από επταήμερη διακοπή του καπνίσματος, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν μια αύξηση της λειτουργίας των αγγείων κατά 2,8%. Εκείνοι οι οποίοι διέκοψαν το κάπνισμα, αλλά έλαβαν επίσης την γαμμα-τοκοφερόλη, μια μορφή της βιταμίνης Ε, παρουσίασαν μια επιπλέον βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων, κατά 1,5%.

Και ενώ αυτές οι μεταβολές στην λειτουργία των αγγείων ίσως φαίνονται μικρές, προηγούμενες μελέτες μεγάλης κλίμακας, είχαν δείξει ότι, για κάθε 1% αύξηση της λειτουργίας των αγγείων,- δηλαδή της βελτίωσης της ικανότητας των αγγείων να διαστέλλονται – ισοδυναμεί με 13% μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή.

«Αυτή είναι μια πολύ βραχυπρόθεσμη μελέτη, η οποία παρουσιάζει αποτελέσματα πολύ ενθαρρυντικά», τονίζει ο Richard Bruno, καθηγητής της Aνθρώπινης ιατροφής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment