Έρευνες

ΚΡΗΤΗ: 800-1000 ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η πλέον συχνή αρρυθμία, η κολπική μαρμαρυγή, προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 800-1000 κρητικούς. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί ασθενείς πάσχουν από τη νόσο χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα αφού δεν αντιλαμβάνονται τον τρελό ρυθμό που πολλές φορές χτυπάει η καρδιά τους. Κατά την οξεία έναρξη, πάντως, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το αίσθημα παλμών, η έντονη κόπωση, η ζάλη, η τάση για λιποθυμία, η δύσπνοια και η θωρακική δυσφορία.

Όπως μας εξηγεί ο επιμελητής Α της καρδιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Λευτέρης Καλλέργης, η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει την καρδιαγγειακή θνητότητα και νοσηρότητα, θέτει τον ασθενή σε 5 έως 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικής άνοιας. Εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικής κολπικής συστολής, το αίμα δεν ρέει αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και την πρόκληση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Θρόμβοι μπορούν, επίσης, να ταξιδέψουν και σε αλλά μέλη του σώματος (νεφροί, καρδιά, έντερο, άκρα) προκαλώντας ανάλογες βλάβες. Επιπλέον μειώνεται η αντλητική ικανότητα της καρδιάς κατά 20 έως 30%. Η κολπική μαρμαρυγή που συνδυάζεται με γρήγορη καρδιακή συχνότητα για μακρά χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια τη λεγόμενη ταχυμυοκαρδιοπάθεια.

ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

Μέχρι σήμερα οι καρδιολόγοι με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή προσπαθούσαν να σταθεροποιήσουν την καρδιακή συχνότητα περίπου στις 60 με 100 σφύξεις το λεπτό και να προλάβουν την εμφάνιση εγκεφαλικού ή άλλου εμβολικού επεισοδίου.Πολλές φορές όμως τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής δεν είναι ικανοποιητικά και για το λόγο αυτό η σύγχρονη ηλεκτροφυσιολογική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής συγκλίνει υπέρ της επεμβατικής αντιμετώπισης ειδικά σε ασθενείς νεότερης ηλικίας με παροξυσμική αρρυθμία και φυσιολογική καρδιά .

Η διαδικασία είναι απλή και ασφαλής . Ειδικοί καθετήρες διέρχονται μέσω των περιφερικών φλεβών στην καρδιά. Μία βελόνα χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει τους καθετήρες στον αριστερό κόλπο. Οι καθετήρες χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση της αρρυθμίας και για τη χορήγηση ενέργειας με σκοπό την ηλεκτρική απομόνωση των πνευμονικών φλεβών και τη τροποποίηση του αριστερού κόλπου. Συγκεκριμένα, μόλις οι ειδικοί ηλεκτρικοί καθετήρες εισέλθουν εντός του αριστερού και δεξιού κόλπου αρχίζει η ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση και δημιουργία της τρισδιάστατης απεικόνισης της καρδιάς, καθοριστικό στάδιο της όλης επέμβασης. Στη συνέχεια, με βάση τη χαρτογράφηση, πραγματοποιείται η κυκλοτερής ηλεκτρική μόνο απομόνωση των πνευμονικών φλεβών, οι οποίες θεωρούνται και οι πυροδότες της κολπικής μαρμαρυγής στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί 2-4 ώρες. Απαιτείται μόνο μια ημέρα νοσηλείας αλλά πρόκειται για επέμβαση αρκετά περίπλοκη που απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι αρκετά υψηλή με το 90% περίπου των ασθενών να μην παρουσιάζουν αρρυθμία κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου. Επιπλέον, μακροχρονίως, τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά με το 80% και πλέον των ασθενών να μην παρουσιάζουν ξανά αρρυθμία, στα επόμενα 5 χρόνια, χωρίς τη χρήση αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Ακόμα και στην περίπτωση υποτροπών τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής είναι πολύ πιο αραιά και με ηπιότερα συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση η ανωτερότητα της επέμβασης κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής έναντι των αντιαρρυθμικών φαρμάκων είναι συντριπτική, καθολική και αναμφισβήτητη με βάση τα αποτελέσματα όλων των μεγάλων πολυκεντρικών μελετών που συνέκριναν τις 2 θεραπείες και στις οποίες συμμετείχε ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός ασθενών. Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν οδηγήσει στην επέκταση των ενδείξεων έτσι ώστε η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής συστήνεται και σε ασθενείς με πιο μόνιμες μορφές κολπικής μαρμαρυγής, με καρδιακή ανεπάρκεια κλπ, ενώ αρχίζει να θεωρείται θεραπεία πρώτης επιλογής πριν από τη χρήση οποιουδήποτε αντιαρρυθμικού φαρμάκου.

Στην Ελλάδα η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε λίγα μόνο κέντρα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα, τα τελευταία 2 χρόνια η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένο για το σκοπό αυτό ιατρικό, τεχνικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Write A Comment