O Γιατρός Συμβουλεύει

ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΕΞ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μετά τον έντονο προβληματισμό πολλών αναγνωστών και αναγνωστριών σε σχέση με το άρθρο της προηγούμενης Κυριακής, στο αν μια σχέση κι ένας γάμος μπορεί να ζήσει χωρίς σεξ και κατ’ επέκταση αν αυτό σημαίνει χωρισμός, θέλω να σας δώσω χαρακτηριστικές σκέψεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι σημαίνει σεξουαλική ζωή σ’ ένα ζευγάρι και τι δείχνει εάν χαθεί το σεξ ή αναζητηθεί κάπου αλλού.

Έτσι λοιπόν, για πολλούς ανθρώπους που βιώνουν τη ζωή του γάμου, έρχεται η ανάγκη να δουν τη σεξουαλικότητά τους έξω από την εικόνα του γάμου, έχοντας όμως χάσει το δικαίωμα να αντιληφθούν που είναι το σεξ μέσα στο γάμο τους. Μάλιστα, στο προηγούμενο άρθρο ανέλυσα την άποψη ότι μπορεί να χαθεί και να σταματήσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον σ’ έναν άνδρα και σε μια γυναίκα για το μόνιμο σύντροφό του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα σε μια γυναίκα η οποία μου εκμυστηρεύτηκε την αγωνία της πως πια δεν επιθυμεί σεξουαλικά τον άνδρα της, τον οποίον όμως αγαπά, σέβεται και εκτιμά θεωρώντας τον και καλό πατέρα των παιδιών της, ενώ έχει σεξουαλική επιθυμία για έναν νεαρότερο άνδρα στον επαγγελματικό της χώρο, τον οποίον όμως ψυχικά δεν τον θέλει και απλά αισθάνεται μια «περίεργη» σεξουαλική έλξη προς αυτόν χωρίς να θέλει να εμπλακεί συναισθηματικά μαζί του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φοβάται ότι εκείνος μπορεί μετά την πιθανή σεξουαλική εμπλοκή μαζί του, να την διασύρει και να την εκθέσει τόσο επαγγελματικά όσο και ηθικά.

Αυτό είναι μια καθημερινή ιστορία που συμβαίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας και θα συμβαίνει πάντα όσο ο άνθρωπος αισθάνεται, σκέφτεται και προσπαθεί μέσα του να απελευθερώσει ψυχικές δυνάμεις, που πολλές φορές όμως συγκρούονται με τον ηθικό του κώδικα «το σωστό και το λάθος», με αποτέλεσμα να γεμίζει με ενοχές, φοβίες και πιθανή απειλή τιμωρίας από το οικογενειακό και το κοινωνικό του περιβάλλον. Το σεξ από μόνο του είναι μια ιδιαίτερη σελίδα στη ζωή ενός γάμου που μέσα στα χρόνια όλο και μικραίνει, γίνεται πιο αχνή και συχνά σβήνει ψάχνοντας να γεμίσει με κάποιον άλλον που θα δώσει ένταση, χρώμα και ηδονή. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι άνθρωποι όσο έντονο σεξ κάνουν πριν από το γάμο τους και όσο κι αν έχουν αισθανθεί ένταση, επιθυμία και πόθο της «ανήθικης σεξουαλικότητάς τους», μόλις παντρευτούν, ως δια μαγείας εγκλωβίζονται μέσα σε ντροπές και σε ρόλους ενός σεξ που πρέπει να γίνει γιατί αυτό ορίζει το συζυγικό καθήκον χωρίς όμως να υπάρχουν όλα αυτά που έδωσαν το σεξουαλικό πάθος στο ζευγάρι προτού παντρευτεί. Όσο περνάει ο καιρός και ο ερχομός των παιδιών κάνουν το σεξ τυπικό, επαναλαμβανόμενο στο ίδιο μοτίβο, που ο ένας ξέρει τις κινήσεις του άλλου. Υπάρχει ως βιολογική ανάγκη του άνδρα, που το πρωί που θα ξυπνήσει βλέποντας τη στύση του, θεωρεί εύκολο κι αυτονόητο να αγκαλιάσει τη γυναίκα του και γρήγορα να διεισδύσει μέσα της για να τελειώσει μετά από λίγο προκειμένου να συνεχίσει την ημέρα του μέσα στις επαγγελματικές και καθημερινές υποχρεώσεις. Αλλά κι η γυναίκα αντίστοιχα που χάνει όσο περνάει ο χρόνος το σεξουαλικό ενδιαφέρον της γι’ αυτόν, το βλέπει ως αγγαρεία, ως «πρέπει να κάτσω γιατί εκείνος το θέλει την Κυριακή το πρωί ή το Σάββατο το βράδυ μετά την ταβέρνα». Το σεξ όμως αθόρυβα, συστηματικά και διαχρονικά φεύγει από το παράθυρο.

Βέβαια, πολλοί θα αναρωτηθείτε ότι τελικά ο γάμος μοιραία σκοτώνει το σεξ και τι κάνουμε γι’ αυτό; Χωρίζουμε; Βρίσκουμε άλλον σεξουαλικό σύντροφο; Κρατάμε παράλληλη σχέση με άλλον άνθρωπο; Γυρίζουμε από κρεβάτι σε κρεβάτι με κάποιον άλλον παίρνοντας απλώς σεξ; Πραγματική απάντηση δεν υπάρχει. Δεν μπορεί κανείς να βρει τη ιδανική λύση χωρίς κόστος. Δεν σκέφτεται κανείς το χωρισμό, γιατί απλά γνώρισε κάποιον άλλον που του έκανε καλύτερο σεξ. Άλλωστε πάντα ο εραστής είναι καλύτερος από το σύντροφο. Η διαφορά όμως είναι ότι ο εραστής θα ντυθεί και θα φύγει μέχρι την επόμενη φορά, ενώ ο σύντροφος θα μείνει και «θα ζήσει μαζί μου». Η αλήθεια είναι πως το σεξ είναι το σημαντικό πρόσωπο δύο ανθρώπων που είναι σύντροφοι και όχι αδέλφια ή φίλοι που γίνονται χωρίς αυτό. Δεν είναι όμως το κυρίαρχο μέρος μιας βιωματικής σχέσης. Το να χωρίσεις ή όχι είναι «ζύγισμα ψυχής». Δηλαδή εάν το σεξ είναι για σένα ένα απόλυτα απαραίτητο μέρος της ζωής σου που δεν το παίρνεις πια από το σύντροφό σου, τότε ή θα φύγεις απ’ αυτή τη σχέση, συνειδητοποιημένα ότι θα ψάξεις την επόμενη ή θα αναζητήσεις κρυφά και μυστικά τη σεξουαλική επαφή με κάποιον άλλον άνθρωπο, που θα το ξέρεις μόνον εσύ και δε θα το ομολογήσεις σε κανέναν, γνωρίζοντας όμως τους κανόνες του παιχνιδιού και το πιθανό κόστος, το τι μπορεί να συμβεί αν το μάθει ο σύντροφός σου. Η απόφαση είναι δική σου.

Η ηθική και η ανηθικότητα είναι δυο πλευρές της ζωής που ο καθένας μας τις ερμηνεύει όπως θέλει. Η κοινωνία όμως έχει τους δικούς της κανόνες και θέλει την απόλυτη νομοτέλεια και ηθική τάξη για να προστατευθεί. Σίγουρα αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να δεις τι χάθηκε στο δρόμο μιας σεξουαλικής ζωής που ο γάμος την εγκλώβισε. Δεν είναι μοιραίο το σεξ να χαθεί μέσα στα χρόνια ενός γάμου. Είναι όμως πολύ εύκολο να «νεκρωθεί» γιατί πια οι δύο σύντροφοι δεν μιλούν σεξουαλικά μεταξύ τους, δεν παίζουν σεξουαλικά, δεν είναι τολμηροί, δεν προκαλούν την ανηθικότητά τους (σημαντικό μέρος του ερωτικού κρεβατιού της ζωής μας) και κάνουν το σεξ ως κάτι μηχανικό, «ξενέρωτο» που οι φαντασιώσεις και οι επιθυμίες της σωματικής ηδονής δεν υπάρχουν. Για τη γυναίκα του γάμου, που είναι φορτωμένη με πολλούς ρόλους, το μεγάλο της όπλο είναι το σεξ. Δυστυχώς, το ξεχνάει όταν γίνει μάνα. Ο άνδρας θέλει σεξ και εκείνη το έχει στο χέρι της. Πρέπει να του δείχνει με όλους τους τρόπους ότι είναι επιθυμητή και από άλλους άνδρες αλλά αυτή θέλει αυτόν! Ο άνδρας πάντα θα την κυνηγάει και θα τη θέλει, εάν εκείνη ξέρει να του το δείχνει και να τον κάνει να αισθάνεται «κυρίαρχο αρσενικό». Η γυναίκα είναι «εικόνα» που δεν πρέπει να την αμελεί. Όταν όμως του γκρινιάζει και τον φορτώνει με δυσαρέσκεια και θυμό, τότε και το σεξ… πάει στον πάτο! Ο άνδρας πρέπει να είναι προκλητικός και κυνηγός με τη γυναίκα του και να μην βολεύεται στην μαλθακότητα και παθητικοποίηση της σιγουριάς του γάμου του. Μπορεί να δείχνει το θαυμασμό του για την εικόνα της, να τη φλερτάρει, να της μιλάει τολμηρά και να την κάνει να αισθάνεται ότι το σώμα της τον γεμίζει με ψυχική και σαρκική ικανοποίηση. Συχνά το σεξ παγιδεύεται σε αριθμούς, που το ζευγάρι χρειάζεται ως ασφάλεια του «όλα πάνε καλά». Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Το σεξ θέλει χρόνο, χώρο, φαντασία, παιχνίδια και απελευθερωμένες σκηνές χωρίς φυσικά να επιβάλλονται στον άλλον. Όλα όμως είναι επιτρεπτά, εφόσον δεν απειλείται η υγεία μας και «με όλα» μπορούμε να απολαύσουμε ο ένας τον άλλον.

Η σχέση και ο γάμος είναι μια διαρκής προσπάθεια. Ο χρόνος μπορεί να τη γκρεμίσει, εάν οι δύο σύντροφοι δεν κτίζουν την επόμενη μέρα. Το ερωτικό κρεβάτι μπορεί να χαθεί εάν το ροχαλητό, η τηλεόραση και το γύρισμα της πλάτης είναι τα γνωρίσματά του. Το σεξ είναι το μεγάλο μυστήριο που πάντα θέλει τη μυσταγωγία επάνω στο ανθρώπινο σώμα να «κεντάει» τη φαντασία, την ηδονή, την αίσθηση και την απόλαυση. Το σεξ είναι τροφή που αν δεν την παίρνουμε από το σύντροφό μας ή θα την αναζητήσουμε κάπου αλλού ή θα ξεχάσουμε να τρώμε. Σε μας μένει η αλήθεια μας!

 

Write A Comment