Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Missouri τονίζει τους κινδύνους της μη πρόσληψης τροφής (και κατά συνέπεια, μείωσης των προσλαμβανόμενων θερμίδων) με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να βλάψει ζωτικά όργανα. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος στην Εταιρεία Έρευνας για τον Αλκοολισμό, οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατάχρηση αλκοόλ και τη “διαταραγμένη” πρόσληψη τροφής, (συμμετείχαν 1000 φοιτητές, εκ των οποίων οι γυναίκες αποτελούσαν το 25% και οι άνδρες το 11%). Η Victoria Osborne (επίκουρη καθηγήτρια δημόσιας υγείας) τόνισε τους γνωστικούς, συμπεριφορικούς και σωματικούς κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η συμπεριφορά: “Το να στερεί κάποιος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τον εγκέφαλο και να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είναι επικίνδυνο”.
Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες γνωστικές “βλάβες”, όπως η δυσκολία συγκέντρωσης, μελέτης και λήψης απόφασης. Μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές ή προβλήματα εθισμού, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς, δηλητηρίασης από αλκοόλ, επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς και χρόνιων ασθενειών στη μετέπειτα ζωή τους.