Άνδρας

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΩΣ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η σεξουαλική εμπλοκή, αποτυπώνοντας την έκφραση του πόθου και την αναζήτηση της ηδονής, έχει ευεργετική επίδραση τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία, λειτουργώντας μάλιστα ως ασπίδα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η ερωτική επαφή, προάγοντας τη ψυχική ισορροπία του άνδρα, του προσφέρει τη ναρκισσιστική επιβεβαίωση που χρειάζεται ώστε να βελτιώσει τα ψυχικά του δεδομένα, καθώς και ένα ισχυρό κίνητρο για να βελτιώσει την εικόνα που προβάλει στο γυναικείο φύλο. Πράγματι, μέσα από την προσδοκία της ερωτικής επαφής, ο άνδρας προσέχει περισσότερο την εμφάνισή του, ενώ ενδιαφέρεται για τη σωματική και ψυχική του ευεξία. Με τον τρόπο αυτό, οχυρώνεται απέναντι στην εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος καθώς οιάνδρες που ασκούνται τακτικά, φροντίζοντας την εικόνα τους και δίνοντας έμφαση στη σωματική τους υγεία, έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή αμέσως μετά τη σεξουαλική ή σωματική δραστηριότητα. Ακόμη, οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερο ποσοστό κατάθλιψης, φαινόμενο άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι τα άτομα αυτά είναι πιο ικανοποιημένα από τη ζωή τους και αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που αναδεικνύουν την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και στεφανιαίας νόσου της καρδίας (έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια) που εκδόθηκαν το Σεπτέμβριο του 2008 (Litchman JH, et al.) από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AmericanHeartAssociation) και που υποστηρίχθηκαν από την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχιατρικής (AmericanPsychiatricAssociation), γίνεται αντιληπτό πως διατηρώντας μια ενεργή σεξουαλική ζωή, ο άνδρας οχυρώνεται απέναντι στην κατάθλιψη, ψυχική ασθένεια που όπως περισσότερες από 60 προοδευτικές μελέτες, οι οποίες έλαβαν χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, συσχετίζουν με την πρόγνωση στεφανιαίας νόσου.

Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (2010), δημοσιευμένη στην επιστημονική επιθεώρηση «AmericanJournalofCardiology», οι άνδρες που διατηρούν μια ενεργή σεξουαλική ζωή κάνοντας σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται πιο εκτεταμένα η σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική ζωή και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι συγγραφείς της παραπάνω μελέτης, με επικεφαλής τη SusanA. Hallαπό την οργάνωση «New England Research Institutes» της Μασαχουσέτης, έθεσαν υπό παρακολούθηση για 16 χρόνια, 1.100 άντρες, ηλικίας σαράντα έως εβδομήντα ετών. Εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια για τη σχέση που διέπει τη σεξουαλική δραστηριότητα και την υγεία της καρδιάς, η πρώτη παρατήρηση που έκανε η ερευνητική ομάδα από τα αποτελέσματα της μελέτης, είναι ότι οι άνδρες που έχουν ικανοποιητική ερωτική ζωή, έχουν καλύτερο επίπεδο σωματικής υγείας κι ευεξίας. Άλλη μία παρατήρηση που έκαναν οι επιστήμονες είναι ότι η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί πολύτιμο τρόπο σωματικής άσκησης που «γυμνάζει και προστατεύει την καρδιά», ενώ ένα εξίσου ενδιαφέρον ερευνητικό εύρημα είναι πως οι άντρες με το μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών επαφών την εβδομάδα, είναι αυτοί που συχνά βιώνουν σταθερές συναισθηματικές σχέσεις που τους ενισχύουν ψυχικά προστατεύοντάς τους από το στρες και εν κατακλείδι από τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πως τελικά «δεν είναι αυτή καθαυτή η ερωτική δραστηριότητα που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, αλλά το γεγονός ότι όσοι έχουν μια απολαυστική σεξουαλική ζωή, συνήθως ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής: αθλούνται συχνότερα, δεν καπνίζουν, δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή τους και κρατάνε υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση και τις λοιπές μεταβολικές παραμέτρους». Πράγματι, η σεξουαλική επαφή, που συνοδεύεται από φυσική άσκηση, λειτουργεί προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα. Ακόμη, η τακτική σεξουαλική επαφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, έχει αξία να αναγνωρισθεί πως η ενεργή σεξουαλική ζωή μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και ως παράγοντας ενίσχυσης της σωματικής και ψυχικής υγείας του άνδρα που έχει υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Η επιθυμία του άνδρα για σεξουαλική επαφή αλλά και η ικανότητα του για ενεργό σεξουαλική ζωή, έχοντας ερωτική επιθυμία, επιτυγχάνοντας και διατηρώντας φυσιολογική στύση και φτάνοντας στην κορύφωση της εκσπερμάτισης, αποτελεί ένδειξη εύρυθμης λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επιπλέον, η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής σε άνδρες που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για συμμόρφωση τους σε μια περισσότερο ποιοτική και υγιεινή καθημερινότητα, ενισχύοντας την λειτουργικότητά τους σε επαγγελματικό και διαπροσωπικό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη πως η κατάθλιψη είναι τρεις φορές συχνότερη σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή που έχουν παρουσιάσει άλλα καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, κατανοούμε την αξία διατήρησης μιας ενεργούς σεξουαλικής ζωής που θα οχυρώσει ψυχικά και συναισθηματικά τον άνδρα απέναντι στην εμφάνιση μιας καταθλιπτικής διαταραχής. Διατηρώντας τη σεξουαλική του ταυτότητα ενώ βιώνει την απόλαυση της ερωτικής επαφής και την επιβεβαίωση του ανδρικού του ρόλου, ο άνδρας τροφοδοτείται ψυχικά, αγαπά και φροντίζει τον εαυτό του.

Διερευνώντας το πώς η σύντροφος από την πλευρά της μπορεί να συμβάλει στη ψυχική θωράκιση του άνδρα που αντιμετωπίζει ένα καρδιαγγειακό νόσημα, αξίζει να παρατηρήσουμε τη στάση της προς τον καρδιοπαθή άνδρα της. Παρατηρούμε πως η γυναίκα σύντροφος θέλοντας να τον βοηθήσει και να του παρέχει υποστήριξη συχνά περνά από την επιθυμητή στάση της ενθάρρυνσης σε μια ελεγκτική και επικριτική στάση.

Πράγματι, η σύντροφος τείνει να ανησυχεί υπερβολικά για τη διατροφή του συζύγου της, για τη φυσική του κατάσταση, τις «κακές του συνήθειες» όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και για τη σεξουαλική τους ζωή. Ως αποτέλεσμα συχνά περνά από τον συντροφικό της ρόλο της σε ένα ρόλο μητρικό αγωνιώντας να προστατεύσει το σύντροφό της από τους κινδύνους για την υγεία του. Ελέγχει τις μερίδες και την ποιότητα του φαγητού του, μετράει το αλκοόλ ή ακόμη τα τσιγάρα που θα καπνίσει και απομακρύνεται σταδιακά από τη σεξουαλική της εικόνα, την οποία αντιλαμβάνεται ως κίνδυνο για την υγεία του άντρα της. Η σύντροφος του καρδιοπαθή άντρα φοβάται να τον ερεθίσει, διστάζει να τον προκαλέσει σεξουαλικά και τείνει να μεταμορφώνεται σε μια μητρική φιγούρα που στερεί από τον άντρα της το δικαίωμα στη σεξουαλική έκφραση καθηλώνοντάς τον στο ρόλο του «ασθενή» που επιβάλλεται να ελέγχει και να βοηθά. Έχει παρατηρηθεί πως η ίδια τον αποθαρρύνει σεξουαλικά, υπενθυμίζοντάς του πως πρέπει να αποφεύγει «τις συναισθηματικά φορτισμένες κι έντονες καταστάσεις και δραστηριότητες». Συχνά δε, ο καρδιοπαθής άντρας «συμμορφώνεται» με τα λεγόμενα της συντρόφου του καθώς και ο ίδιος βιώνει φόβο και διστακτικότητα στην ερωτική πρωτοβουλία.

Ως συνέπεια των παραπάνω η συναισθηματική αλλά και η σωματική υγεία του άντρα επιβαρύνεται καθώς ο ίδιος βουλιάζει σε μια καθημερινότητα γεμάτη κριτική και καθοδήγηση από τη μεριά της συντρόφου του που σταδιακά του αφαιρεί την αντρική και σεξουαλική του εικόνα αντιμετωπίζοντάς τον ως ένα ακόμη παιδί της. Έχοντας υπογραμμίσει το πώς η ενεργή σεξουαλική ζωή μπορεί να αποτελέσει μια ασπίδα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και της επανεμφάνισής τους, κατανοούμε την αξία της στάσης της συντρόφου που συνεχίζει να διεκδικεί τον άνδρα της, δείχνοντάς του πως με τα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς τους συνεχίζει να τον ποθεί, ενισχύοντας την δική του ενεργοποίηση και λειτουργικότητα . Σε ένα τέτοιο κλίμα ο άνδρας που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ένα καρδιαγγειακό νόσημα απεγκλωβίζεται από το ρόλο του ασθενούς διεκδικώντας την ηδονική κορύφωση αλλά και τη ψυχική και σωματική εγγύτητα που η ερωτική επαφή προσφέρει.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή
10:00-14:00 και 16:00-20:00

Write A Comment