Εναλλακτική Ιατρική

ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΩ ΤΗΝ ΑΥΠΝΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Πάρα πολλοί άνθρωποι βιώνουν προβλήματα με τον ύπνο τους. Σε περιόδους έντονου στρες, όπως όταν δίνουμε εξετάσεις ή αρχίζουμε μια καινούργια δουλειά είναι φυσιολογικό να μην μπορούμε να κοιμηθούμε για αρκετά βράδια. Κάποιοι όμως μπορεί να αποκτήσουν ένα πιο μόνιμο πρόβλημα αϋπνίας με άμεσα συμπτώματα όπως χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, υψηλή πίεση, κούραση, ευερεθισμό, δυσκολία στη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα δυσκολία να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους.

Ας εξηγήσουμε πολύ σύντομα πώς λειτουργεί ο ύπνος. Ο ύπνος περνάει από πολλούς κύκλους κατά τη διάρκεια του οχτάωρου και ο κάθε κύκλος περιλαμβάνει βαθύ και ελαφρύ ύπνο. Ο κάθε κύκλος τελειώνει με τη φάση RΕΜ κατά τη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος μας είναι ενεργός, τα μάτια μας κινούνται και ονειρευόμαστε. Έρευνες δείχνουν ότι τα όνειρα είναι μια σημαντική σωματική λειτουργία. Ο ύπνος έχει ευεργετικές ιδιότητες, όπως την αποκατάσταση της ενέργειάς μας, επιπλέον η κατανάλωση οξυγόνου, οι χτύποι της καρδιάς και η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτουν τις πρώτες ώρες του ύπνου. Η αυξητική ορμόνη ελευθερώνεται κατά την διάρκεια του βαθέως ύπνου. Επίσης, ο ύπνος σχετίζεται με χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα. Για τους περισσότερους από εμάς η διάρκεια του ύπνου είναι 7 ή 8 ώρες, αλλά ένας αριθμός ανθρώπων μπορεί να χρειάζεται 5 ή 10 ώρες ύπνου. Όσο μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε όλο και λιγότερο ύπνο και είναι πιο ελαφρύς. Περισσότερες γυναίκες βιώνουν προβλήματα με τον ύπνο τους συγκριτικά με τους άντρες.

Η αϋπνία μπορεί να είναι συνέπεια κάποιων άλλων προβλημάτων. Οι αιτίες που δημιουργούν αϋπνίες είναι: ψυχολογικές/συναισθηματικές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα μετατραυματικό σοκ, διαζύγιο, πένθος, ανεργία. Οι κοινωνικές/περιβαλοντικές αιτίες που οδηγούν στην αϋπνία είναι μια πρόσφατη μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι, ο θόρυβος, η βραδινή εργασία/ οι βάρδιες. Τα σωματικά αίτια περιλαμβάνουν κάποια ασθένεια ή σωματικό πόνο, κάποια φάρμακευτική αγωγή, καθώς επίσης και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρων ή και ναρκωτικών ουσιών.

Ο ύπνος βοηθάει στην ψυχική και σωματική μας ισορροπία. Γι’αυτό λοιπόν υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας.

Η γυμναστική έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι βοηθάει στον ύπνο, αλλά αποφύγετε την έντονη γυμναστική λίγο πριν την κατάκλιση.
Ένα ελαφρύ γεύμα νωρίς το βράδυ, ένα ζεστό ποτήρι γάλα.
Αποφύγετε να πίνετε καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ το βράδυ.
Ένα ζεστό μπάνιο πριν πάτε για ύπνο θα σας χαλαρώσει.
Σιγουρευτείτε ότι το στρώμα, το μαξιλάρι και η θερμοκρασία δωματίου είναι άνετα.
Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες για τον θόρυβο.
Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο και σεξ.
Αποκτήστε ένα πρόγραμμα ύπνου και ξύπνιου. Πηγαίνετε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάζετε. Μην ανοίγετε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή στο κρεβάτι. Αν δεν έχετε κοιμηθεί μέσα σε είκοσι λεπτά σηκωθείτε και χαλαρώστε σε ένα άλλο δωμάτιο ακούγοντας απαλή μουσική. Επαναλάβετε το ίδιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βάλτε το ρολόι να χτυπάει την ίδια ώρα κάθε μέρα χωρίς να αντικαθιστάτε το πρωί τις ώρες που χάσατε το βράδυ. Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα για αρκετές εβδομάδες μέχρι να εδραιωθεί.
Προσπαθήστε να χαλαρώσετε το βράδυ. Κάποιοι μέθοδοι χαλάρωσης, όπως γιόγκα, δαλογισμός, μουσική βαθιάς χαλάρωσης, είναι πολύ αποτελεσματικές.
Προσπαθήστε να αναλογιστείτε τα θέματα της ημέρας που πέρασε πριν πάτε για ύπνο. Σκεφτείτε τις δυσκολίες και γράψτε τί χρειάζεται να κάνετε.

Αν η αϋπνία συνεχίζεται, τότε ίσως χρειαστεί να δείτε έναν ειδικό που θα σας βοηθήσει να αλλάξετε συνήθειες και νοοτροπία.
Ίσως χρειαστεί να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας παραπέμψει σε μια κλινική ύπνου για μια υπνογραφία.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment