Γυναίκα

«ΨΗΦΙΑΚΗ» ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: ΜΥΘΟΙ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Αν ακούσουμε τις εταιρείες των συστημάτων ψηφιακής απεικόνισης θα νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά. Όλοι υπόσχονται ότι έχουν τα πιο ολοκληρωμένα και εξελιγμένα, μπορεί να δείξουν ένα πρόσωπο και μετά από 10 χρόνια. Ωστόσο, προσφέρουν κάτι αυτά τα συστήματα στην Πλαστική Χειρουργική και πιο είναι καλύτερο για τους ασθενείς;

Είναι σαφές ότι η σύγχρονη τεχνολογία βοηθάει αρκετά αλλά όχι παντού. Υπάρχουν συστήματα που κάνουν ψηφιακά χαρτογράφηση των σπίλων και καθορισμό στον τύπο του δέρματος. Βοηθούν στην δημιουργία αρχείου και την καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών με δερματοπάθειες, δεν μπορούν όμως να υποκαταστήσουν την κλινική εξέταση και διάγνωση.

Η απεικόνιση στον υπολογιστή βοηθάει επίσης στον σχεδιασμό μιας επέμβασης και την καλύτερη επικοινωνία με τον ασθενή. Οι εικόνες μπορεί να αποθηκευτούν κάτι που βοηθάει και μετά. Ωστόσο, δεν φαίνονται οι ουλές και κάθε επέμβαση δεν γίνεται πάντα με την ίδια ακρίβεια γι’ αυτό υπάρχει ο κίνδυνος της παρανόησης. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει καλή ενημέρωση για το τι μπορεί να γίνει και τι όχι.

Ποιες επεμβάσεις όμως μπορούν να προσομοιαστούν καλά στον υπολογιστή σε σύγκριση με την κλασσική μέθοδο μπροστά στον καθρέπτη; η ρινοπλαστική σίγουρα και η λιποαναρρόφηση. Επίσης, το facelift, το eyebrowlift και η βλεφαροπλαστική: η μύτη μπορεί να δείχνει ομορφότερη, τα μάτια πιο ανασηκωμένα, το πρόσωπο με λιγότερες ρυτίδες, το σώμα πιο κομψό, με μεγάλη ακρίβεια. Με βάση μια εργασία που έγινε πάνω στο θέμα, σε δείγμα 100 ασθενών που υπεβλήθησαν σε ρινοπλαστική, στο 62% το αποτέλεσμα ήταν πανομοιότυπο με τον υπολογιστή, στο 26%, η διαφορά στο προφίλ ήταν 1 mm και στο 12% μέχρι 2 mm. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενής δεν μπορούσαν να καταλάβουν την διαφορά. Στην χειρουργική του μαστού και την κοιλιοπλαστική, η αύξηση με σιλικόνη και η κοιλιά μπορεί να φαίνονται καλά, όμως δεν προσομοιάζονται οι ουλές και οι αλλαγές στο χρόνο και αυτό θα πρέπει να επισημαίνεται.

Η κλινική διάγνωση μπροστά στον καθρέπτη είναι αναγκαία και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα άλλο. Ο υπολογιστής μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα στην Πλαστική Χειρουργική εξαρτάται από την ειλικρίνεια και την ικανότητα του Xειρουργού να κάνει πράξη όσα υπόσχεται.

 

*Ο Ιωάννης Λιαπάκης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ΕBOPRAS) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης

OpsisClinical Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική

http://www.myplasticsurgery.gr

 

 

 

 

 

 

Write A Comment