Έρευνες

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. ΜΙΑ…ΑΔΕΡΦΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Άνθρωποι των οποίων o αδελφός ή η αδελφή υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν μέχρι 64% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κι εκείνοι κάποιο επεισόδιο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν Σουηδοί ερευνητές, συγκρίνονταν ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων και ανθρώπους χωρίς τέτοια επεισόδια στην οικογένειά τους.
Ο κίνδυνος, μάλιστα, αυξάνεται ακόμα περισσότερο εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο στον αδελφό έχει συμβεί σε σχετικά νεαρή ηλικία. Για παράδειγμα, εάν έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 56 ετών, ο κίνδυνος του αδερφού ή της αδερφής του για εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου διπλασιάζεται, αναφέρει η έρευνα.
Τα ευρήματα αφορούν την πιο κοινή μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου-το ισχαιμικό-το οποίο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος αποκόπτεται από τον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα μπλοκαρίσματος αγγείου.
Ο ερευνητής Dr. Erik Ingelsson, του Karolinska Institute, στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι ασθενείς που βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση. Πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι καταδικασμένος να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αν συνέβη κάτι τέτοιο στον αδελφό του, δήλωσε ο Ingelsson. Άλλωστε, ο αυξημένος οικογενειακός κίνδυνος μπορεί να μην οφείλεται μόνο σε γενετικούς παράγοντες, αλλά και στον παρόμοιο τρόπο ζωής των μελών μιας οικογένειας.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment