Διατροφή

ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Από τη γεωγραφική κατανομή της παχυσαρκίας στην Ευρώπη φαίνεται υψηλότερη συχνότητα παχυσαρκίας σε χώρες της νότιας Ευρώπης. Τα ποσοστά παχυσαρκίας σε άτομα ηλικίας 15-18 ετών κυμαίνονται από 11%-22%, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με τα υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στις Μεσογειακές χώρες. Επίσης, η πλειονότητα των εφήβων έχει ιδιαίτερα ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσλαμβάνοντας >50% των απαιτούμενων ημερήσιων θερμίδων από τροφές πλούσιες σε λιπαρά, και φτωχές σε ασβέστιο, σίδηρο, και φυτικές ίνες. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα παιδιά κυμαίνεται από 1,5-2%. Τέλος, σε πανευρωπαϊκή έρευνα οι έφηβοι ερωτήθηκαν πόσο συχνά καταναλώνουν αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα. Τα αποτελέσματα από όλες τις χώρες έδειξαν συχνή κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού για το 5% των εφήβων 11 ετών, το 11% των εφήβων 13 ετών και το 29% των εφήβων 15 ετών, ποσοστά τα οποία είναι ανησυχητικά για την εξάπλωση του αλκοόλ στις μικρές ηλικίες. Επιπλέον, οι έφηβοι φαίνεται να προτιμούν συγκεκριμένους τύπους ποτών, με την μπίρα να κατέχει την υψηλότερη θέση σε καταναλωτική προτίμηση, τα «σκληρά ποτά» να ακολουθούν στις περισσότερες περιπτώσεις και τελευταίο στην κατανάλωση να έρχεται το κρασί.

Στην Ελλάδα, τι γίνεται;
Ηλικίες 15-24 ετών του ανδρικού φύλου αποτελούν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων (30%) μετά τη Γερμανία, ενώ τις γυναίκες ένα ποσοστό 13% που βρίσκεται στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Η σχέση των παιδιών με τη Μεσογειακή διατροφή δεν είναι ιδιαίτερα καλή, αφού μοντέλο Μεσογειακής διατροφής ακολουθεί μόλις το 10% του συνόλου των ερωτηθέντων, με τους έφηβους να έχουν το χαμηλότερο σκορ. Επιπλέον, η υψηλή επίπτωση της ψυχογενούς ανορεξίας σε κορίτσια 10-19 ετών την καθιστά το 3ο σε σειρά πιο συχνό χρόνιο νόσημα των εφήβων, μετά την παχυσαρκία και το άσθμα. Περισσότερο από 90% των νέων περιστατικών αφορά έφηβες κοπέλες.
Το 65,4% των εφήβων καταναλώνει αλκοολούχα ποτά σε χώρους όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο απαγορεύεται η κατανάλωσή τους από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών και το ποσοστό μεγαλώνει, αν προστεθεί και το 4,6% που αναφέρει ότι καταναλώνουν αλκοολούχα σε ταβέρνα/εστιατόριο.
Μέχρι πριν από μία δεκαετία το ποσοστό των εφήβων που παρουσίαζαν «διαβήτη των ενηλίκων» δεν ξεπερνούσε το 3%. Σήμερα, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στους εφήβους αγγίζει το 40%.
Τα παιδιά κάποιες φορές δεν ξέρουν τι είναι καλό για την υγεία τους ή τις περισσότερες φορές, το ξεχνάνε. Οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά τους για να τους δίνουν σωστές κατευθύνσεις και συμβουλές, πράγμα το οποίο πολλές φορές χρειάζεται ή απαιτεί τη βοήθεια ειδικών, διότι η εφηβεία θεωρείται μια «δύσκολη» ηλικία.

 

Write A Comment