Γυναίκα

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η αυτοεξέταση μαστού είναι μία εύκολη και ανώδυνη εξέταση που γίνεται από την ίδια την γυναίκα στους μαστούς και στις μασχάλες. Σκοπός της εξέτασης είναι να εξοικειωθεί η γυναίκα με την φυσιολογική μορφολογία των μαστών της, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί έγκαιρα τυχόν μεταβολές.

Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται συστηματικά μία φορά το μήνα χωρίς να διακόπτεται, ούτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.
Ιδανική χρονική περίοδος είναι όταν οι μαστοί είναι μαλακοί και όχι ευαίσθητοι ή πρησμένοι, δηλαδή κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
Σημεία που πρέπει να προσέξουμε κατά την αυτοεξέταση και να ενημερώσουμε τον γυναικολόγο μας:
Ψηλάφηση μάζας στο στήθος ή στην μασχάλη
Πρήξιμο
Ερεθισμός του δέρματος
‘Εκκριση υγρών από την θηλή
Αλλοιώσεις στη θηλή

Τεχνική αυτοεξέτασης μαστού
Βήμα 1ο
Σταθείτε μπροστά από έναν αρκετό μεγάλο καθρέπτη ώστε να παρατηρείστε με προσοχή και τα δύο στήθη για κάτι ασυνήθιστο όπως: εξανθήματα, ερυθρότητα, βαθουλώματα.

Βήμα 2ο
Επαναλάβετε τον ίδιο έλεγχο με τα χέρια σταυρωμένα και πίσω από το κεφάλι και το στήθος έξω.

Βήμα 3ο
Ολοκληρώστε την παρατήρηση με τα χέρια αυτήν την φορά στους γοφούς και σκύβοντας ελαφρώς προς τον καθρέπτη φέρνοντας τους ώμους και τους αγκώνες εμπρός.

Βήμα 4ο
Σηκώνουμε το δεξί χέρι πίσω από το κεφάλι και με τα άκρα των δακτύλων του αριστερού χεριού ψηλαφίζουμε το δεξί στήθος. Κάνοντας κυκλικές ομόκεντρες κινήσεις από έξω προς τη θηλή ψηλαφίζουμε για οποιαδήποτε μάζα ή πρήξιμο. Αφού καλύψουμε όλη την επιφάνεια του στήθους εξετάζουμε την θηλή. Τοποθετούμε τον δείκτη επάνω στην θηλή και πιέζουμε βαθιά γύρω γύρω από την θηλή. Στη συνέχεια πιάστε προσεκτικά με τον δείκτη και τον αντίχειρα την θηλή και πιέστε. Εάν υπάρχουν εκκρίσεις από την θηλή ή αισθανθείτε ότι ψηλαφήτε κάτι σκληρό στο στήθος σας επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας.
Επαναλαμβάνουμε την εξέταση στο αριστερό στήθος.

Βήμα 5ο
Ξαπλώστε ανάσκελα στο κρεβάτι και βάλτε ένα μαξιλάρι πίσω από τον ώμο μέχρι το κεφάλι. Στη θέση αυτή γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές ανωμαλίες. Επαναλάβετε το 4ο βήμα στην θέση αυτή και για του δύο μαστούς.

Η αυτοεξέταση μαστού δεν αντικαθιστά καμία εξέταση αλλά μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση.

Write A Comment